Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. jul 2019.

Ovakva odluka doneta je tačno šest sedmica nakon junskih poplava; sanacija će biti nastavljena, danas bi u Kraljevu trebalo da počnu i prve isplate državne pomoći za oštećene objekte, a pomoći za štete na poljoprivredi i dalje nema

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije u Kraljevu, usvojeni su svi izveštaji o radu ustanova, javnih preduzeća i svih ostalih koji su se bavili sanacijom posledica elementarnih nepogoda. Član Štaba Radoica Kočović saopštio je da je na predlog Štaba gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić doneo Oduku o ukidanju vanredne situacije i da je sada potrebno da se utvrdi konačna materijalna šteta na individualnim objektima, na poljoprivredi i na privrednim subjektima.

- Neophodno je da se opet uputi apel prema državi za pomoć, jer je šteta u Kraljevu ogromna, kako se procenjuje - više od 300 miliona dinara samo na privrednim objektima – istakao je Kočović.

Prema njegovim rečima, komisije su do sada, zbog konstatovana štete i donošenja odgovarajućih rešenja obišle više od 95 procenata oštećenih individualnih objekata.

- Od oko 1.300 zahteva, 60 do 70 odsto su realni, a ostali nemaju osnova ni po kakvom kriterijumu za nadoknadu štete. Do sada je doneto 250 - 300 rešenja, a danas bi trebalo da počnu isplate za one koji su se izjasnili da se neće žaliti na ta rešenja – pojasnio je Kočović.

Iako je doneta odluka o ukidanju vanredne situacije, kaže on, aktivnosti na sanaciji posledica štete od poplava će biti nastavljene.

- Na potezu prema Sirčanskoj Banji i Trgovištu ljudi još uvek ne mogu do svojih kuća i imanja, pa je preduzeće „Putevi“ dobilo dodatni nalog za angažovanje potrebnih mašina. Biće potrebno 10 do 15 dana da se most i deo puta poprave, kako bi se ljudima omogućilo da idu na svoje poljoprivredne posede i obrađuju imanja – naveo je Kočović.

Pogledajte celu njegovu izjavu: 

On je dodao i da će nadležni ponovo uputiti zahtev Vojsci Srbije da ponovo izađe na teren sa inženjerskim jedinicama, koje bi pomogle u sanaciji pojedinih putnih pravaca koji još nisu završeni. Na svim putnim pravci koji su teško oštećeni, biće nastavljeni radovi, a za pet kapitalnih mostova gde je urađeno merenje, preduzeće „Beograd put“  je dao nalog za izradu tipskih projekata mostova. Njihova izgradnja trebalo bi da počne po završetku javnih tendera.

Većinu propusta po selima već je osposobljena, jer je za njihovu popravku obezbeđen materijal (gvožđe, beton). JKP „Vodovod“ će nastaviti čišćenje kanala poted železnice: u Titogradskoj ulici, od nekadašnjeg „Slova“ prema glavnoj železničkoj stanici u Kraljevu,

- U stalnom kontaktu sa Ministarstvom poljoprivrede predstavnici grada pokušavaju da dobiju precizne informacije da li će se i kako nadomestiti šteta u poljoprivrednim gazdinstvima. Prema mojim informacijama, Odeljenju za civilnu zaštitu rečeno je da će biti obezbeđeno da se poljoprivrednicima poprave prilazi imanjima, da se propusti poprave, a za ostalo se čeka: kad se precizira ukupna šteta, preciziraće se da li će i ko pružiti pomoć poljoprivrednicima – tvrdi Kočović.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments