Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. jul 2019.

Sredstvima koja su u budžetu Kraljeva opredeljena za primarnu zdravstvenu zaštitu nabavljena su dva vozila, koja je danas gradonačelnik dr Predrag Terzić predao  Mirjani Krčevinac, direktorki kraljevačkog Doma zdravlja

Dva automobila: jedan marke „Dacia Sandero“ za Službu kućnog lečenja, a drugp „Daci Doker“, za prevoz pacijenata na hemodijalizu, koštala su oko 2.400.000 dinara, oba su kupljena iz gradskog budžeta, a danas ih je Mirjani Krčevinac, direktorki Doma zdravlja u Kraljevu, predao gradonačelnik dr Predrag Terzić.

Prema njegovim rečima, prihodi grada rastu po više osnova, rasta prihoda od poreskih obveznika, preko podrške Republike, pa je moguće iz budžeta grada izdvojiti više novca za primarnu zdravstvenu zaštitu u gradu.

- Naši prihodi 2016. godine su bili 2.7 milijardi dinara, naredne su porasli za čitavih 250.000.000 dinara i iznosili su 2.950.000.000, a prošle godine je završni račun pokazao da su ukupni prihodi iznosili 3.241.000.000 dinara, odnosno, za samo dve godine budžet je uvećan za 540 miliona dinara ili za dvadeset procenata. Zato smo prilikom planiranja budžeta za 2019. godinu odlučili da kupimo dva vozila – pojasnio je gradonačelnik.

On je dodao da su do sada vozila koja su prevozila pacijente na dijalizu prelazila čak 130.000 kilometara godišnje, zbog čega je bilo neophodno kupiti nova, pa je obećao da će se grad i ubuduće truditi da obnavlja vozne parkove, i javnih preduzeća, zato šti je, kako je ocenio, „primarna zdravstvena zaštita značajan vid zdravstvene zaštite i njena dostupnost je važna“.

Neophodno je otvarati ambulante i useo skom području, dodao je on, jer na taj način se pomaže svim pacijentima, starim i mlađim“.

Dr Mirjana Krčevinac, direktorka kraljevačkog Doma zdravlja podsetila je da je grad Kraljevo, kao osnivač, računajući i ova dva automobila, Domu zdravlja za pet godina (od 2014. godine, kada se Dom zdravlja izdvojio iz sastava Zdravstveno centra), obezbedio ukupno šest vozila za ovu ustanovu.

- Pored automobila nabavili smo i značajan deo medicinske opreme, ginekološke i stomatološke stolice, kompjutersku opremu... Ovo je treće vozilo za transport pacijenata na dijalizu, pa će sada i naši dijalizirani pacijenti imati udobno vozilo kojim će moći svakodnevno da dolaze u bolnicu na intervenciju – ocenila je Krčevinac, dodajući  da novo vozilo za sada potpuno pokriva potrebe pacijenata i ove službe.

Domu zdravlja potrebno je i jedno sanitetsko vozilo za potrebe Hitne službe, ali su, prema rečima direktorke doma zdravlja - na dobrom putu da uskoro i takvo vozilo bude obezbeđeno.

U Kraljevu je evidentirano 85 hroničnih bubrežnih bolesnika, oko 900 pacijenata koristi usluge dijalize, a godišnje se uradi oko 10.800 dijaliza.

 

Pacijent Rade Jankov istakao je da je zahvalni lokalnoj samoupravi što je olakšao dolazak i odlazak teškim bolesnicima na dijalizu, a Saša Terzić, koji se više od pet godina leči od bubrežne insuficijencije rekao je da je ranije dolazio sam sopstvenim prevozom, ali da mu Dom zdravlja, otkad je krenuo na dijalizu, uvek nudi prevoz od mesta stanovanja. 

foto: Zoran Ljubojević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments