Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. jul 2019.

Šest poljoprivrednica su majke po troje dece, jedna ih ima četvoro, ostale po dvoje, a zajedničko im je što su na konkursu za ekonomsko osnaživanje sa sela u Kraljevu dobile podsticaje kojima će unaprediti svoja domaćinstva

Ženama sa teritorije grada Kraljeva,koje koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava ili su ispunile druge uslove za podsticaje namenjene ekonomskom osnaživanju žena iz ruralnih područja, danas su dodeljeni ugovori o isplati subvencija. Od njih 10, osam će dobiti po 300.000 dinara, druge dve nešto manje, ali – toliko su u svom projektu tražile. U pitanju su poljoprivrednice iz Milakovca, Stubla, Dragosinjaca, Obrve, Vrdila, Vitanovca, koje se već godinama bave poljoprivredom.

Pogledajte kadrove sa današnje dodele ugovora:

Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku i grad Kraljevo i prošle godine obezbedilii su ova podsticajna sredstva, za koja nisu imala pravo da konkurišu žene koje su ih dobile prošle godine. Od ukupno opredeljenih tri miliona dinara za ovu svrhu, 2.550.000 obezbedilo je pomenuto ministarstvo, a ostatak grad Kraljevo.

Gradonačelnik Krljeva dr Predrag Terzić istakao je posebno zadovoljstvo što će, kako je rekao, ova sredstva obezbediti ženama sa sela da se bave poljoprivredom i da unaprede svoja domaćinstva:

- One će ovaj novac iskoristiti za kupovinu poljoprivrednih mašina i opreme, uspeti da povećaju svoja stada ili površinu zemlje koju obrađuju – izjavio je gradonačelnik Kraljeva.

Na Biljanu Savić iz Milakovca, koja ima troje dece, poljoprivredno gazdinstvo vodi se već celu deceniju. Ona se u ime ostalih poljoprovrednica. čiji su projekti podžani podsticajnim sredstvima, zahvalila lokalnoj samoupravi na podršci i ideji:

- Nadam se da će u narednim godinama neke druge žene sa sela doći do ovih sredstava, jer zaista puno znače. Svaka mašina zamenjuje jednog člana, pa će nam posao biti olakšan – rekla je Biljana Savić.

Slađana Ćirković, poljoprivrednica iz Stubla, mišljenja je da danas biti žena i majka nije lako:

- Ova pomoć je dobro došla, jer biti majka i žena nije lako nigde, a na selu je posebno teško – istakla je Čirković, mama tri devojčice, koja će od sredstava dodeljenih na konkursu nabaviti berač za kukuruz.

Na konkurs je pristigao 31 projekat, 19 je odbačeno zbog nedovoljno sredstava, a dva su odbijena zbog neispunjavanja uslova konkursa.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments