Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

9. avgust 2019.

Na hemioterapiju u Kraljevu, pacijenti iz Vrnjačke Banje i okoline sada mogu da putuju besplatno, jer je firma Txtaxi, na inicijativu Ženskog centra Milica (okuplja pacijente obolele od karcinoma), odlučila da im olakša borbu sa teškom bolešću

Vrnjčanin Nenad Jovanović, više od četiri godine bori se sa karcinomom. Jednom nedeljno iz Vrnjačke Banje putuje u Kraljevo da primi hemioterapiju. Do sada, autobusom ili linijskim taksijem.

"Linijski taksi, kao linijski taksi, moraš da čekaš da se napuni pa da krene, neće samo mene da vozi normalno. Po sat vremena se nekad čeka po vrućini, gužvi, Primiš hemioterapiju, mučnina. Ovo puno znači"- kaže Nenad Jovanović.

Savi Đurić iz sela Vrba, koja je već drugi put operisala karcinom, sam gest i više znači od toga što više neće morati da razmišlja o prevozu.

"Kad znaš da neko ipak misli za izlečenje takvih bolesnika to je mnogo dobro. Psihička podrška je najbitnija u ovim situacijama", kaže Sava Đurić, iz Vrbe kod Kraljeva.

To dobro znaju u Ženskom centri Milica iz Vrnjačke Banje. Sa taksi firmom koja im je i ranije pomagala, dogovorili su se da pacijente iz Vrnjačke Banje i okoline, svake srede prevezu do kraljevačke bolnice i nazad.

"Učestvovali smo u nekim akcijama i ovo je bio neki dogovor Vesne Bondžić iz Ženskog centra „Milica“ i mene. vesna je to predložila i ja sam, naravno, pristala zato što želimo da pomognemo ljudima koji su u teškimoj situaciji", kaže Nataša Spasić, vlasnica taksi firme iz Vrnjačke Banje.

"Nadam se da ćemo poslati poruku, ne samo u opštini Vrmnjačka Banja, već šire, da se ljudi organizuju jer taj jedan odlazak i vraćanje nije toliko opterećujuće za nekog, a pacijentima puno znači. Naročito po ovoj vrućini", smatra Vesna Bondžić, Ženski centar Milica iz Vrnjačke Banje.

Značiće i članovima porodica obolelih, jer se terapije obično primaju ujutru kada moraju da rade. Vrnjačko udruženje već je pomagalo kraljevačkoj onkologiji. Do sada, donacijom jastuka i posteljine.

"Oni su, zaista, neko ko se uvek odazove, da ideju, a i što je jako bitno, ne završi se samo na ideji, nego se sprovede u delo. Ono što će biti na nama je da ti pacijenti u vreme kada oni dolaze pola deset, deset, budu zajedno primljeni, i zajedno zbrinuti kako bi u okvirno vreme isto vreme svi završili", kaže Danijela Okošanović, glavna sestra Dnevne bolnice i Odeljenja onkologije Opšte bolnice Studenica.

Ovom akcijom članovi Ženskog centra Milica ispunili su jedan cilj. Pacijentima koji idu na zračne terapije potreban je prevoz do 80 kmilometara udaljenog Kragujevca. To će im biti teže da obezbede, ali, kažu, neće odustati.

autor: Nemanja Jakovljević

izvor: izvor. RTS

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments