Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. avgust 2019.

Domaćin prve manifestacije je selo Oplanići, učestvovaće 15 do 18 sela, odnosno mesnih zajednica, a istovremeno će biti održan i četvrti festival „Sačuvajmo srpsku tradiciju“, evo i satnice

Na današnjoj konferenciji za novinare, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva Sreten Jovanović i predsednik Kulturno-umetničkog društva „Oplanići“ Saša Marković, najavili su prve „Susrete sela Srbije“ u ovoj godini, kao i četvrti festival „Sačuvajmo srpsku tradiciju“, koji će sutra (subota, 10. avgust) biti održani u selu Oplanići.

Manifestaciju „Susreti sela Srbije“ organizuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije, a Kraljevo se, posle 10 godina pauze, prošle godine ponovo uključilo u organizovanje ovih susreta. Selo Adrani u 2018. bilo je domaćin međuregionalnih susreta, na kojima je učestvovalo 21 selo. Tada je Kraljevo, sa dva osvojena druga mesta postiglo zapažene rezultate na nivou Srbije: u kategoriji sela do 2.000 stanovnika vicešampion je bilo selo Samaila, a u kategoriji do 1.000 stanovnika – Čukojevac.

Pomoćnik gradonačelnika Sreten Jovanović istakao je da, i zbog toga, Kraljevo ove godine ima obavezu da okupi što više sela:

- Upravo su sela sredine koje čuvaju tradiciju i čuvaju od zaborava pesmu, igru i običaje“, a zadovoljstvo je što manifestacija „Susreti sela Srbije“ započinje u našem pomoravskom selu Oplanići – kazao je Jovanović.

Stručni žiri će ocenjivati kako je organizovana mesna zajednica u oblasti kulture, prosvete, sporta, infrastrukture itd.

Predsednik Kulturno umetničkog društva „Oplanići“ Saša Marković najavio je četvrtu smotru folklora pod nazivom „Sačuvajmo srpsku tradiciju“, na kojoj će gosti članovi biti KUD „Abrašević“ iz Kraljeva, a uz domaćine iz Oplanića nastupiće i kulturno-umetniočka društva iz Adrana, Žiče, Samaila, Čačka, Ljiga, Banje Vrujci i Paraćina, ali i pevačke grupe iz Oplanića, Ribnice, Žiče, Knića, Vraćešnice, Čačka i Mrčajevaca...

Na „Susretima sela Srbije“ učestvovaće 15 do 18 sela, odnosno mesnih zajednica, a biće upriličeno i takmičenje u pripremanju gulaša, kao i takmičenja u sportskim disciplinama. Specijalni gosti manifestacije biće Novica Negovanović i Raša Pavlović, koji će održati koncert.

Zbog toga je sa današnje konferencije za novinare  upućen poziv svima koji vole ovakav vid druženja u prirodi uz promociju tradicionalnih vrednosti, da dođu na ovu manifestaciju koja, zvanično, počinje sutra (subota 10. avgust) tačno u podne.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments