Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. avgust 2019.

Kada tok reke Gruže bude regulisan, ona neće više plaviti oranice na teritoriji Kraljeva i Knića, jer reka treba da pomogne da poljoprivrednici ostvare veće prinose i da više zarađuju, a ne da bude reka koja plavi i odnosi zasade i useve

Sanacija oštećene obale i dna u cilju povećanja propusne moći korita reke Gruže uzvodno od mosta u Zakuti zvanično je započeta. Opština Knić, grad Kraljevo, JVP „Srbijavode“, uz finansijsku podršku Vlade Srbije, nastavljaju uređenje korita reke Gruže. Radovi su planirani na deonici od mosta na lokalnom putu Guberevac–Zakuta uzvodno do mosta na magistralnom putu Kragujevac–Kraljevo u dužini od pet kilometara. Istovremeno, započeti su pripremni radovi - geodetsko snimanje i izrada projektno-planske dokumentacije za dalju realizaciju projekta uređenja vodotoka reke Gruže do brane na akumulacionom jezeru u Pajsijeviću.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je, prilikom današnjeg obilaska radova, podsetio da je, nakon što je prethodne godine grad Kraljevo sa opštinom Knić započeo saradnju i od Vlade Republike Srbije, preko JVP „Srbijavode“, dobio značajna finansijska sredstva za regulaciju vodotoka reke Gruže, i ove godine dobio podršku Vlade, tako da se radovi nastavljaju.

- Imao sam priliku da u Zakuti pre dva dana vidim da „Putevi“ rade na regulisanju vodotokova, ali i pomažu na uspostavljanju putnih pravaca koji su oštećeni nakon junskih poplava. Sada pomažemo poljoprivrednicima – kada tok reke Gruže bude regulisan, ona neće više plaviti njihove oranice koje se nalaze i na teritoriji grada Kraljeva i na teritoriji opštine Knić. – istakao je gradonačelnik, dodavši da će Kraljevo i Knić i dalje sarađivati kako bi pomogli građanima koji žive u Petropolju, Zakuti, Sibnici, Guberevcu i u drugim selima u tom kraju - poručio je gradonačelnik Kraljeva.

On je izrazio nadu da će se saradnja nastaviti, jer „problemi vodotokova ne treba da rešavaju parcijalno, a administrativne granice treba da spajaju, a ne da razdvajaju“. Terzić je pozvao i predsednike mesnih zajednica da zajedno brinu o potrebama sela i meštana, zato što, kako je naveo, treba raditi na podizanju kvaliteta života meštana.

- Gruža treba da pomogne da poljoprivrednici ostvare veće prinose i da više zarađuju, ne da bude reka koja plavi i odnosi zasade i useve – poručio je Terzić.

I predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić podvukao je značaj zajedničkog nastupa za spasavanja gružanske doline od bujičnih poplava i šteta. Zarad otklanjanja posledica junskh poplava, pripremljeni su projekti i za sanaciju i  uređenje vodotokova drugog reda. U pitanju je 11 reka i potoka, pritoka reke Gruže, u dužini od oko 25 kilometara, čije će uređenje obezbediti bolji protok vode i zaštitu od novih poplava. Radovi će biti sprovedeni sredstvima Vlade Republike Srbije kao prioritetna mera sanacije posledica poplava u opštini Knić, gde je u sedam sela sa najvećim posledicama elementarne nepogode još uvek na snazi vanredna situacija.

- Ovde su usitnjene parcele i posedi, a svuda u svetu se na sitnim parcelama u usitnjenom posedu rade skuplje profitabilnije kulture. Neki poljoprivrednici sada umesto nekoliko stotina imaju nekoliko hiljada evra prihoda, a naše je da sada sredimo korito reke Gruže i njene pritoke, kako bi naši domaćini još više povećali prihode - kazao je Nikolić.

Administrativna procedura neophodna za nastavak uređenja Gruže završena je, kako je danas istaknuto, u rekordnom roku, zahvaljujući razumevanju vlasnika parcela, a vrlo brzo pribavljene su i saglasnosti za prolaz mehanizacije kroz parcele koje su uz reku Gružu.

izvor: zvaničan sajt grada Kraljeva

foto: Zpran Ljubojević

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments