Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

19. avgust 2019.

Fudbalski klub „Radnik“ iz Ušća ponos je male varoši; nekolicina igrača radi u rudniku uglja, pre podne sa šlemom i gumenim čizmama, a popodne – u dresu i kopačkama

Na sredini puta Kraljevo – Raška nalazi se rudarska varošica Ušće kroz koju teče reka Studenica, ledena i studena. Iznad je Nemanjina zadužbina, manastir Studenica. Tu je i rudnik kamenog uglja, a iznad studeničkog puta – mali i lepo uređeni stadion fudbalskog kluba „Radnik“. Klub su osnovali entuzijasti 1954. godine, a 1974. godinu svi rado pamte, jer se ovaj klub tada plasirao u Moravsko-šumadijsku zonu. Bili su ispred bogatijih komšija „Rudara“ i „Bana“ (Raška).

Nekoliko godina posle toga, rudnici uglja koji su ih držali, dolaze u krizu, pa je FK "Radnik“ ispao iz ranga i utakmice dugo igrao po kraljevačkim selima. Od značajnih imena onih koji su držali klub na golom entuzijazmu, plaćali prevoz i troškove odigravanja, uvek se pominju Miodrag Radović, pa kapiten Ljubodrag Stojković Crni, zatim – možda najbolji igrač Milanko Mladenović Beli i njegov sin Dragan. On je nosio kapitensku traku „Crvene zvezde“ i za reprezentaciju odigrao 17 mečeva.

Pre dve godine okupilo se nekoliko privatnih preduzetnika i sa njima Tomo Mladenović Torac, čuveni bek i štoper, koji je za „Radnik“ igrao do 45. godine života i to je svojevrsni rekord za ovaj dep Srbije. Za predsednika je izabran Branko Planojević, bivši igrač, a sada mladi i uspešni preduzetnik. On je okupio još desetak prijatelja i uradio mnogo: proširio je i produžio teren sa tribinama, podigao klupske prostorije, na kojima FK „Radnik“ mogu da pozavide i mnogi prvoligaši, pa i superligaši. Tu je, čak, i balkon loža, sve je novo i sve blista. Proizvod toga bila je rekonstrukcija tma i plasman u Šumadijsko- rašku zonu. Ranije je predsednik bio i Brankov otac Novica Planojević, ali je Branko sve podigao na još viši nivo, pa je „Radnik“ danas ozbiljan i organizovan klub:

- Naše mesto i okolna sela stoje iza kluba. Doveli smo više igrača, obezbedili im radna mesta, imamo sve mađe kategorije. Trener Vladan Grkajac ima dobar tim i dobro radi, pa jedva čekamo početak sezone. Moji prijatelji i ja ćemo sami da iznesemo, moraćemo, jer od lokalne samouprave nemamo baš nikakvu pomoć. Kako kažu „daleko od centra, daleko od srca“.

Nekolicina igrača radi u rudniku uglja, pre podne sa šlemom i gumenim čizmama, a popodne – u dresu i kopačkama. Sve je to karakteristično i nesvakidašnje, ali ljubav i volja uvek pobeđuju.

autor: B, Veljović

izvor: „Sportski žurnal“

foto: FB stranica FK „Radnik“ Ušće

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments