Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

26. avgust 2019.

Posle godinu dana produžavanja rokova detaljne obnove ove, za Kraljevčane veoma važne saobraćajnice, došao je kraj velikim saobraćajnim gužvama i nervozi vozača

Konačno radosna vest za vozače koji iz Kraljeva putuju prema Ibarskoj magistrali, u severni deo grada, prigradska i seoska naselja, koristeći nadvožnjak na lokaciji Zelena gora. Kako smo od građevinara doznali, a i na licu mesta smo se uverili, obnova ove, za brojne Kraljevčane važne saobraćajnice, biće završena do kraja naredne nedelje, tačnije do 1. septembra. Uvereni smo i da više nema pomeranja rokova, jer je na nadvožnjaku okončana ugradnja 11 novih velikih nosača i 46 manjih, izlivena je betonska ploča, završava se hidroizolacija i polovinom naredne nedelje sledi asfaltiranje kolovoza.

Znači, od početka septembra nema više svakodnevnog nerviranja vozača i tiskanja automobila u dugim kolonama naročito u popodnevnim satima, to jest krajem radnog vremena.

Posao obnove tog nadvožnjaka započet je u prvoj polovini prošle godine uz izdvajanje 127 miliona dinara iz državne kase. Ali niko nije računao da će tako dugo potrajati, čak ni kada prvi rok od 75 dana nije ispoštovan. Posle „probijanja” prvog roka nadvožnjak je dočekao zimu pretvoren u gradilište koje je tada i zapustelo. Onda se kao novi rok pominjao mart ove godine, pa maj, zatim kraj juna, pa 15. jul. I evo sada septembar koji je, tvrde, konačan.

A posao je kasnio, kako smo ranije od investitora „Puteva Srbije” doznali, ponajviše zbog toga što je nakon otvaranja konstrukcije objekta otkriveno niz nepredviđenih oštećenja i nedostataka što je neminovno dovelo do produžetka radova i odlaganja datuma puštanja nadvožnjaka u saobraćaj. Reč je o nosačima koji su zbog teških oštećenja neplanirano morali biti zamenjeni.

To nije bilo predviđeno u projektu, pa je Republička građevinska inspekcija 4. septembra 2018. godine zabranila nastavak radova. Stoga su izvođač, beogradske firme „ŽGP Beograd” i podizvođač „JU Kops” iz Kraljeva, morali da čekaju na izmenu dokumentacije, na separat projekta. Sve to je potrajalo i taman kad se očekivao kraj opet je ponešto nepredviđeno otkrivano pa se posao tako produžavao, a lokalna vlast bivala sve više kritikovana od nervoznih građana i opozicionih političara. U takvoj situaciji bilo je čak i najava da će pet miliona dinara biti uloženo u rekonstrukciju alternativnog puta i pružnog prelaza, pa bi to bila i obilaznica oko nedograđenog nadvožnjaka. Ali i to je odloženo i pokazalo se da je bilo isplativije sa svim poslovima i oko dokumentacije i na samom gradilištu požuriti, onako kako su majstori na nadvožnjaku radili u poslednjih mesec dana.

autor: M. Dugalić

izvor: "Politika"

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - MKV1

  Gost - MKV1

  16. septembar. Privode ga kraju... Šta ćemo ako/kada počnu da prave kružni tok, a dok ga, u roku (!?), ne završe... Još uvek se obilazi oko onog što je trebalo prvo raditi, obilaznice...
  • Ime: MKV1
 • Gost - Imam pogled na nadvoznjak

  Gost - Imam pogled na nadvoznjak

     Vi niste normalni! Nadvoznjak je pust na dan 30.8.
  • Ime: Imam pogled na nadvoznjak