Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. avgust 2019.

Manifestacija „Kursulini dani“, tako nazvana po velikom srpskom junaku Prvog srpskog ustanka, čuvenom megdandžiji, Karađorđevom vojvodi Jovanu Petroviću Kursuli, trajaće do 1. septembra u selu Cvetke

Za današnje generacije veliki srpski junak Prvog srpskog ustanka, čuveni megdandžija, Karađorđev vojvoda Jovan Petrović Kursula bio bi «srpski Herkules». U svoje vreme on je bio najveći srpski megdandžija s kraja 18. veka, a stanovnici sela Cvetke odužiće mu se manifestacijom «Kursulini dani» koja traje do 1. septembra. Program manifestacije „Kursuliini dani“ najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milan Matijević podsetio je da je Jovo Kursula bio Karađorđev vojvoda, koji se proslavio u Boju na Varvarinu.

- Nakon što je teško ranjen u Boju na Deligradu, ustanici su ga doneli u Cvetke, gde je preminuo i tu je sahranjen 1813. godine. Bio je veliki junak i rodoljub koji se borio za pravdu i slobodu sprskog naroda – rekao je Matijević.

Prema njegovim rečima, cilj „Kursulinih dana“ je da se kultura sećanja prenese na mlađe generacije.

Predsednik Organizacionog odbora „Kursulini dani“ Darko Bogdanović najavio je prigodan kulturno-umetnički i sportski program. Manifestacija je večeras otvorena u porti crkve u Cvetkama, programom posvećenim liku i delu Jovana Kursule. Sportski program trajaće tri dana, a predviđeni su nadvlačenja konopca i klička, bacanje kamena sa ramena, struganje balvana, nošenje kofe na „obramači“, kros i skok u dalj.

Sutra (sreda, 28. avgusta) u 10.00 časova, predstavnici Gradske uprave, kasarne „Jovan Kursula“ iz Jarčujka, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ i predstavnici Mesne zajednice Cvetke položiće vence na grob Jovana Petrovića Kursule.

Pomoćnik gradonačelnika Sreten Jovanović rekao je da da će grad pružiti podršku da ova manifestacija, koja se ove godine održava sedmi put, raste i razvija se i ubuduće, čuvajući sećanje na junaka koji se upokojio pre svog 45. rođendana, a opet je za života, uspeo da ostavi mnogo dobrih dela po kojima su ga pamtili oni kojima su učinjena.

foto: sajt Gradske uprave grada Kraljeva

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Glog

  Gost - Glog

  A u kom svojstvu je ovaj što se šiša na vehabiju?
  • Ime: Glog
  • Gost - Mini

   Gost - Mini

   Starleta
   • Ime: Mini
   • Gost - Hrle

    Gost - Hrle

    Logican odgovor, deluje jednako inteligentno
    • Ime: Hrle
 • Gost - Slavica

  Gost - Slavica

  Strasno Darko Bogdanovic sta ce on u skupstini grada....daleko bili i sramota velika
  • Ime: Slavica