Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

28. avgust 2019.

Predstavnici Štaba koji su formirali meštana Ušća, varoši koja nema pijaću vodu, dobili su obećanje nadležnih da će problem biti rešen što pre, a ako se to ne dogodi, Ušćani će, u znak protesta, blokirati saobraćaj na Ibarskoj magistrali

Meštani Ušća nemaju osnovne uslove za život, a postoje dva naselja koja u kointinuitetu nemaju vodu ravno - mesec dana, kažu predstavnici Štaba koji su meštani Ušća formirali sa željom da reše višegodišnji problem nestašice vode. Neka od naselja, kako navode, imaju „sreće", pa dobijaju vodu svakog drugog, trećeg, ili petog dana na po sat ili dva.

Prema rečima Mladena Cvetkovića, jednog od članova Štaba, Ušćani su primorani da vodu za dnevne potrebe, kofama prikupljaju iz reka, dok iz MZ Ušće smatraju da problem pijaće vode, nije u njihovoj nadležnosti.

- Mesna zajednica, naravno, kaže da nije nadležna, jer ona ne rukovodi seoskim vodovodom i uopšte se ne upušta u rešavanje problema, niti je u bilo kojem smislu zaista interesovao ovaj slučaj. Grad Kraljevo, takođe, mesec dana je odbijao da pomogne, uz razne izgovore, poput  problema sa fakturisanjem i sličnim tvrdnjama -- navodi Cveković.

Prema njegovoj oceni, za ovaj problem, velikim delom krivi su i pojedini imućni preduzentnici Ušća, koji su, tvrdi, uz pomoć izabranika MZ Ušće, odvijali ventile, ilegalno, za svoja preduzeća i postrojenja, i na taj način „odvukli"  veliku količinu vode. Baš iz tog razloga, kako kaže, osnovan je Štab, koji se temeljno bavi ovim problemom, a to podrazumeva i redovno obraćanje medijima, ali i organizovane proteste, u vidu potpune blokade Ibarske magistrale, ukoliko nadležni ne reše problem u najkraćem roku.

Članovi Štaba razgovarali su sa predstavnicima Gradske Uprave, sa jasnim  zahtevom – da dobiju pijaću vodu - što pre. Posle tri sata razgovora, kako navodi Cvetković, čelnici grada sa kojima su razgovarali, obećali su da će učiniti sve, kako bi problem bio rešen u što kraćem periodu.

- Gradonačelnik Terzić je na godišnjem odmoru, pa su nas primili zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević i Nenad Marković predsednik gradske skupštine. Negirali su da su u bilo kom smislu odgovorni za naš problem. Međutim, posle tri sata razgovora, obećali su da će poslati ljude iz JKP „Vodovod“, koji će u što kraćem roku, utvrditi šta je zapravo problem, ali i proveriti cevi, za koje, svi znamo, da su nelegalno postavljene. Za pumpu, koja je na popravci u „Radijator inženjeringu", grad će, obećali su - platiti troškove popravke. Rečeno nam je da je i projekat za nov vodovod u opticaju, što bi naš problem, kroz nekoliko godina, trajno rešilo. Međutim, problem stvaraju i razne dozvole, gde se jedna čeka i po godinu dana -- ističe Cvetković.

Prema njegovim rečima, iako su privremeno odustali, meštani nisu trajno odustali od potpune blokade Ibarske magistral. U slučaju da radovi budu kasnili ili opet dođe do nekog „iznenadnog" problema, biće, kako kažu, primorani da potpuno obustave saobraćaj.

- Rečeno nam je da potpuna blokada puta nije moguća, jer ne postoji alternativni put, međutim, i za to već imamo neko rešenje. Jedno je sigurno, da sve ovo nismo podigli na neki viši nivo, obratili se medijima i ozbiljno pripretili blokadom magistralnog puta, do ovog „uspeha" ne bi došlo. Ostaje nam da vidimo kako će se situacija dalje odvijati i nadamo se najboljem – ističe Cvetković.

On dodaje da su u Ušće došli radnici Vodovoda i da meštani organizovano pomažu radnicima, kako b zajedno doprineli da Ušćani što pre dobili pijaću vodu.

U JKP „Vodovod“ ističu da pitanje snabdevanja vodom u Ušću nije u njihovoj nadležnosti i da rade isključivo uz pisani nalog lokalne samouprave ili u situaciji kada je zdravlje ljudi ugroženo.

- U Ušću je potražnja veća u odnosu na količinu vode kojom se raspolaže. To ne spada u delatnost JKP „Vodovod“. Mi imamo obavezu da intervenišemo kada nas grad, u pisanoj formi, obaveže da npr. dostavimo vodu u cisterne. „Vodovod“ nema ingerenciju nad tim vodovodom -- ističe Milenko Stefanović, direktor preduzeća.

JKP Vodovod je, prema njegovim rečima, u proteklih mesec dana, imao dve složene intervencije u Ušču, vrlo zahtevne, koje iziskuju veliki posao, ali i sa materijalne strane, velike izdatke. Nažalost, zbog i više nego dotrajalih instalacija, starih više od dvadeset godina, nisu uspeli da pomognu meštanima da trajno dobiju ono najosnovnije -- pijaću vodu.

Na području Kraljeva ima više od 1.300 seoskih vodovoda, od kojih je većina građena pre 40 i više godina bez projekata, često i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. Mnogi su u lošem stanju, kao ovaj u Ušću, gde je snabdevanje stanovništva pijaćom vodom – više nego neredovno.

Pred odbornicima gradske skupštine u Kraljevu u novembru prošle godine našao se Predlog odluke o opštim uslovima za održavanje i korišćenje javnog lokalnog vodovoda u seoskim sredinama na teritoriji Kraljeva. U ovoj odluci date su opšte odredbe, dužnosti vršioca usluga snabdevanja vodom u seoskim naseljima, dužnosti korisnika vodovoda, potrošnja, ugradnja, popravke, kontrola kvaliteta vode, naknade za utrošenu vodu, nadzor i kaznene odredbe zbog njenog nepoštovanja. Od 1.300 lokalnih vodovoda, samo oko 130 ispunjava uslove za legalizaciju (sada ozakonjenje).

Nekada za gradnju seoskih vodovoda nije bila potreba građevinska, već samo tzv. vodna dozvola. što je već godina kamen spoticanja za trajnije rešavanje problema seoskih vodovoda.

Da bi problem u Ušću bio trajno rešen, neophodno je da se izgradi nova vodovodna mreža i da se rekonstruiše postojeća, ali u skladu sa građevinskim projektom. Projekat je, rekao je tada gradonačelnik Krakjeva dr Predrag terzić – pripemljen, a preostalo je da se pronađe izvorište i da grad kupi zemljište na kom se izvorište nalazi. Kada grad postane vlasnik tog dela parcele, konkurisaće za dobijanje sredstava od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima kako bis konačno bio rešen problem meštana Ušća, pojasnio je tada Terzić.

              Jovana Ristić

foto: Pixabay

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments