Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

31. avgust 2019.

Na vrhu Usovica, na planini Stolovi kod Kraljeva, uskoro će biti podignut krst visok 33 metra; krst će, uz blagoslov Eparhije žičke, postaviti planinari koji tako žele da obeleže 800 godina postojanja manastira Žiča i samostalnosti SPC

Na Usovici, gde i leti temperatura zna da padne ispod nule planinari su bili ti koji su završili zemljani iskop za temelj krsta. Veliki napori uloženi su i za postavljanje šest tona armature i izlivanje 145 metara kubnih betona. Radovi su izvedeni uz pomoć generatora jer na Stolovima nema struje i vode.

"Građevinska sezona na takvom jednom mestu može da traje od juna meseca, najkasnije do kraja septembra. Međutim, mi smo imali veoma loše vremenske uslove. Stalan vetar koji je prisutan na Stolovima je takođe snižavao temperaturu", kaže Miroslav Stanić, predsednik Planinarsko-smučarskog kluba "Gvozdac".

Usovica je na 1.375 metara nadmorske visine. Krst će biti od čeličnih profila i imaće rešetkastu strukturu kako bi izdržao surove vremenske uslove. Njegov vek trajanja biće 100 godina. Protojerej Ljubinko Kostić, starešina crkvene opštine Mataruška Banja je predsednik odbora za izgradnju ovog znamenja.

"Osam vekova je divan povod da jednim zdanjem, jednom zadužbinom i uzdarjem Svetom Savi i našim precima slavnim Nemanjićima i mi podarimo i ostavimo kao znak zahvalnosti upravo ovaj krst", navodi protojerj-stavrofor Ljubinko Kostić, iz Eparhije žičke.

Osim iz Kraljeva, krst će biti vidljiv i sa šireg prostora Srbije. Čak i sa Prokletija, smatraju planinari koji su na Stolovima trasirali brojne šetačke staze.

"Mnogi već dolaze. I u Kraljevu je već to zaživelo i mnogi planinari iz Srbije i okruženja dolaze upravo do krsta", kaže Milutin Vukosavljević, planinar iz Kraljeva.

Od deset planiranih odmorišta na putu do vrha gde će biti postavljen krst, tri su završena. Sav novac za izgradnju prikuplja se dobrovoljnim prilozima pojedinaca i preduzeća.

pripremili: Ratko Bečki i Nikola Sanader

izvor: RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Planinar

  Gost - Planinar

  Bice to jedan veliki plus za Kraljevo +
  • Ime: Planinar
  • Gost - Maki

   Gost - Maki

   Ili Pljus !
   • Ime: Maki
 • Gost - Marko

  Gost - Marko

  Sve ,,drug do druga,, da okaju grehe...al ne ide ....!
  • Ime: Marko