Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

1. septembar 2019.

Na početku svake školske godine roditelji se hvataju za glavu zbog cena udžbenika koje deci moraju da nabave, a odmah slede izdaci za sveske, pribor, užinu, ekskurzije; zato svakog septembra roditelji kao da iznova polažu veliki ispit

Kalendar je školarce ove godine „častio“ i prvim septembrom, jer škola počinje sutra. Letnji raspust je gotov, a vikend pred početak nove školske godine udarni je za kupovinu svega što đacima treba. Za decu je sve to uglavnom zabava, a za roditelje – noćna mora, velika obaveza, ali i jedna od najskupljih stavki u kućnom budžetu, pa nije mali broj ni roditelja koji su primorani da podignu kredite, kako bi svoje mezimce pripremili za školu.

Naredne školske godine Srbija će ima oko 560.000 osnovaca, a oko 85.000 je onih kojima ne radi nijedan roditelj, ili radi samo jedan i ima niska primanja ili su deca samohranih roditelja.

Najveći izdatak za većinu roditelja i ove godine su - udžbenici. Prema odluci Vlade Srbije, na besplatne udžbenike, imaju pravo socijalno ugrožene porodice, đaci sa smetnjama u razvoju i određenim invaliditetom, kao i učenici koji su treće ili svako naredno dete u porodici. Pritom, svako od njih traženu dokumentaciju mora da dostavi u predviđenom roku.

Većina roditelja, ipak, mora da kupi udžbenike za svoje školarce, a cene udžbenika uglavnom su više za svaki viši razred. U zavisnosti od razreda i izdavača koje biraju škole, komplet udžbenika košta od oko 7.000 dinara za niže do 16.000 za više razrede. 

Roditelji u Kraljevu se, u sve većem broju, opredeljuju  za kupovinu polovnih knjiga, po skoro duplo povoljnijim cenama. Polovne udžbenike kupuju preko interneta ili razmenjuju sa drugim roditeljima preko društvenih mreža. Međutim, na polovne udžbenike mogu računati samo ukoliko se gradivo, u odnosu na prethodnu godinu, nije promenilo, što vrlo često nije slučaj.

 Osim udžbenika, i za rančeve, školski pribor, opremu za fizičko vaspitanje, takođe je neophodno izdvojiti malo bogatstvo -- minimum 17.000 dinara. Najpovoljniji pribor, kažu mame, moguće je pronaći u hipermarketima, često sa i do 40% povoljnijim cenama artikala u odnosu na gradske knjižare. Iz razgovora sa kraljevačkim roditeljima osnovaca, najviše novca neplanirano potroše na prateći pribor: razne četkice, ukrasne uvijače za sveske, kolaž-papire, specijalne likovne čaše, plastelin, glinu, patrone, uglomere,  brisače mastila i slično.

Cene pernica su rasponu od 350 do 2.500 dinara, koliko koštaju one „na tri sprata". Blokovi za crtanje koštaju od  70 do 120 dinara, penkalo od 280 do 700, tempere od 170 do 400 dinara. Cene svezaka na akciji, kreću se od 10 do 250 dinara, u zavisnosti od veličine, debljine papira i poveza, ali prvenstveno od estetike, koja najviše „radi" kod mališana.

- Ma koliko se trudili da prođemo što jeftinije, kada dođe školska godina, to nikako ne uspevamo. Deca se uvek „zalepe" za najksuplje stvari, a roditelj kao roditelj - ne želi da mu dete odskače od svojih drugara i na kraju mu kupi nešto što je u startu odbijao. U knjižarama su sveske kvalitetnije nego u hipermarketima i u kineskim radnjama, imaju lepše korice, neke svetlucaju, imaju zanimljive printove, a devojčice uživaju u tome. One vole pribor kojim mogu da se pohvale, zanimljive hemijke olovke, moderne rančeve - priznaje Milica Lazarević, mama devetogodišnje devojčice, koju smo sreli u jednoj od knižara.

(Majka desetogodišnje devojčice, poslala nam je fotografiju fiskalnog računa kako kaže, „sporednih sitnica", koje većina roditelja, kada priprema novac za novu  školsku godinu i ne računa u trošak)

Dok su roditelji starijih osnovaca, već donekle pripremljeni, najveći stres, proživljavaju roditelji prvaka, koji se prvi put susreću sa pripremom za školsku godinu. Za opremanje đaka prvaka, koje osim neophodnih udžbenika (oko 8.000 dinara), obuhvata i anatomski ranac, školski pribor i opremu za fižičko obrazovanje, metalofon (ili drugi instrument), potrebno je izdvojiti najmanje 25.000 dinara.

Cene rančeva, u kraljevačkim prodavnicama, kreću od 1.800 do 7.000 dinara. Za anatomski oblikovan ranac, sa čvrstim stranicama, potrebno je izdvojiti od 3.000 do 7.000 dinara. Najpovoljnije cene rančeva su u hipermarketima, a standardno, najskuplji su oni brendirani, u prodavnicama sportske opreme. Isto „pravilo" važi i za opremu za fizičko vaspitanje. Najjeftinije  patike, nešto lošijeg kvaliteta, moguće je pazariti za 1.500 dinara, u manjim lokalnim prodavnicama i hipermarketima. Najskuplje dečje patike na koje smo naišli koštaju oko 13.000 dinara. Ono što nas je iznenadilo, jeste komentar prodavačice da je upravo taj model, jedan od najprodavanijih ove sezone.

Iako se većina roditelja žali na sve više cene, prema rečima radnice Ivane, zaposlene u jednoj od prodavnica sporstke opreme, veliki broj Kraljevčana i ove godine, opredeljuje se za brendirane rančeve i patike, sa i više nego „,jakim" cenama za prosečan srpski džep.

- Kada kupuju kvalitetan ranac i obuću za školarce, naše mušterije ne štede. Često se opredeljuju za kupovinu na rate, čekovima građana. Uveli smo razne popuste za školarce, pa popusti pospešuju prodaju. Mušterije nam neretko priznaju da su primorani da u bankama otvaraju „dozvoljene" minuse pred polazak  školaraca u narednu godinu. Što se odabira patika tiče, dečaci i ove godine biraju klasične modele, nalik onima koje nose odrasli, dok se devojčice  odlučuju za patičice u jakim bojama, sa što neobičnijim detaljima, a takvi modeli su uglavnom i skuplji - za portal Krug otkriva Ivana.

Sve je više roditelja sa dvoje ili troje školaraca, koji organizovano, preko turističkih agencija, odlaze u inostrane šoping ture, poput onih do austrijskog Parndorfa, kako bi opremili mališane za novu školsku godinu, ali i za predstojeći zimski period, po znatno pristupačnijim cenama.

- Već drugu godinu odlazim u veliku nabavku u Parndorf, krajem avgusta. Imam dva školarca, koji sada kreću u drugi i u peti razred. Povratna autobuska karta do Parndorfa iznosi 45 evra, a ipak, uštedim najmanje 150 evra. Tamo, na sniženju, kupim klincima sve što im je potrebno za novu školsku godinu, od garderobe, preko školskog pribora, sve neuporedivo kvalitetnije stvari, po normalnijim cenama, u odnosu na „prenaduvane" u našim prodavnicama. Na ovaj način, osim što uštedim novac, izbegnem i da konstantno tražim reklamaciju patika posle, recimo, samo mesec dana korišnjenja, jer je kvalitet koji se nudi za naše tržište katastrofalan - ističe Bogdan Urošević, roditelj dvoje kraljevačkih osnovaca.

Ukoliko saberemo sve navedene troškove, školska godina, prosečnog roditelja školarca košta oko 300 evra. Pritom, računali smo smo samo  cene udžbenika, školskog pribora i pratećih elemenata, što je tek deo troškova kada je „besplatno obrazovanje" u Srbiji u pitanju. U ovaj ,,spisak" nismo ubrajali ni mesečne rate za užinu, razne nastave u prirodi, rekreativne nastave ili ekskurzije, koje roditelji otplaćuju tokom cele godine.

Model školovanja kakav postoji u Finskoj odavno je pozitivan primer koji se često pominje i u Srbiji. Tek da podsetimo, 30 odsto dece tamo prima dodatnu pomoć tokom prvih devet godina školovanja, učitelji provode samo četiri sata dnevno u razredu, a dva sata nedeljno potroše na profesionalno usavršavanje, 93 odsto Finaca završi srednju školu (17,5 posto više nego u SAD), 43 odsto finskih srednjoškolaca odlazi u strukovne škole. I da, u Finskoj, roditelji ne moraju da potroše celu platu samo da bi jednog svog školarca opremili najosnovnijim stvarima koje su mu svakog septembra potrebne za polazak u školu.

Osnovno školovanje je besplatno i obavezno, piše u Ustavu. Ukoliko dete ne pohađa školu, roditelj krši odredbe Ustava, koja kaže da je obrazovanje obavezno, pa je za neupisivanje deteta u školu roditelj dužan da plati kaznu. Država očekuje od roditelja da obavezno šalju decu u školu, a načini na koje se mame i tate dovijaju da plate besplatno školovanje svoje dece – samo su njihovi i svako od njih zna koliko im je svaki septembar stresan, pa izgleda kao da svake godine moraju, kako znaju i umeju, da iznova da polažu taj veliki životni ispit sve dok porodično – ne izađu iz školskih klupa.

                         Jovana Ristić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Dragan Vukadinović

    Gost - Dragan Vukadinović

    KOLIKO BI TEK KOŠTALO DA ŠKOLOVANJE NIJE BESPLATNO!?
    • Ime: Dragan Vukadinović