Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. septembar 2019.

„Pasuljijada“ pored Ibra okupila je više od 80 kuvara iz više od 50 ekipa, a ove godine imala je, van konkurencije, i tročlanu ekipu mladih Japanaca, koji su sa ekipom Civilne zaštite pripremali svoje nacionalno jelo: nikođaga

Nekada jednodnevna manifestacija „Srebrni kazan“ prerasla je u trodnevnu, pa je juče održano sedmo po redu takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Riblji kotlić“, a sutra će se, na istim mestu, brojne ekipe nadmetati u pravljenju najboljeg ajvara u okviru tačmičenja „Izađi mi na teglu“, koje se održava i u drugim opštinama i gradovima Srbije.

Pogledajte video sa današnje Pasuljijade (klikom na trouglić)

Za dobar pasulj potrebni su vesela vatra, paprika iz Leskovca i, naravno, pasulj, otkriva nam Aleksandar Miljković iz Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika grada Niša. Na pitanje da li je leskovačka paprika bolja nego niška, naš sagovornik odgovara:

- Leskovačka paprika nadaleko je poznata, pa se nadamo i osvajanju prvog mesta. Ipak, ljubav u kuvanju pasulja je navažnija, povremeno mešanje jela, kao i odlična zaprška i lep ambijent pored Ibra i druženje sa Kraljevčanima.

„Pasuljijada“, koja je od pre dve godine izmeštena na plato pored Ibra okupila je ove godine više od 80 kuvara iz više od 50 ekipa iz svih krajeva Srbije, a ove godine imala je, van konkurencije, i tročlanu ekipu mladih Japanaca, koji su sa ekipom Civilne zaštite pripremali svoje nacionalno jelo: nikođaga.

Jun I, Kadzmash Momura i Ho Ha Lu oduševljeni su Srbijom.

Jun I već dve godine živi u Jagodini, još uči srpski jezik i otkriva nam da je japansko jelo nikođaga veoma ukusno, a sastoji se od mesa, krompira, pargarepe, crnog luka, začina i soja sosa. Jelo se, nekoliko sati, posle kraćeg mešanja kuva poklopljeno, a na kraju je, morali smo da im verujemo na reč – „da prste poližeš“.

- Srbija je veoma interesantna zemlja, narod divan, vaša hrana je super – kaže Ju I iz dalekog Japana.

Kadzmash Momura, u Srbiji je tel četiri sedmice. On živi u Begradu, uči srpski jezik i jedva čeka da proba gotov pasulj. Dodaje da mu se dopada opuštenost kod Srba.

Pokrovitelj manifestacije, koju grad na Ibru organizuje od 1990. godine, tradicionalno je grad Kraljevo, a organizator Turistička organizacija, čija je direktorka Ana Mirosavljević pozdravila izlagače i takmičare poželevši im srećan rad i druženje. Ispred grada Kraljeva – pokrovitelja, pomoćnik gradonačelnika Sreten Jovanović naveo je da je u Kraljevu pre 29 godina, posle svih kraljeva krunisanih u Žiči, zvanično krunisan i – pasulj.

- Danas smo na čelu karavana gradova u Srbiji koji imaju svoje Pasuljijade. Oni tamo traju mnogo kraće, a mi ćemo naredne godine godine imati 30. jubilarni „Srebrni kazan“ – poručio je Jovanović koji je „Pasuljijadu“ proglasio i zvanično otvorenom.

U kuvanju pasulja takmiče se  kuvari amateri, profesionalci, bira se najlepše uređeni štand. Stručni žiri i ove godine čine: Zorica Raković, profesionalni kuvar, Snežana Nikolić iz Upravnog odbora Turističke organizacije Kraljevo i Dušica Serdarević, profesorka Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje, koja je predsednića žirija.  Kuvari, tradicionalno čuvaju tajne tvrdeći da pasulj može da se kuva na hiljade načina, ali da zagori samo na jedan. 

Pravilo je da učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje od kapitena ekipa koje se takmiče u pripremanju pasulja uzimaju uzorke skuvanog pasulja, tako da žiri ne zna čiji uzorak pasulja im je stigao na sto. Takvo pravilo važilo je i za jučerašnje takmičenje u pripremanju riblje čorbe. Iako većina takmičara smatra da baš oni, zahvaljujući specijalnim začinima, znaju tajnu spremanja najboljeg pasulja, „Srebrni kazan 2019“ imaće samo jednog sveukupnog pobednika i najbolje u kategoriji profesionalaca, amatera i učenika ugostiteljskih škola.

Po tradiciji, svake godine svega polovinu takmičara čine profesionalni kuvari, a ostali se nadmeću u kategorijama ugostiteljskih škola i kuvara amatera.

U muzičkom delu programa učestvuju ansambli kulturno-umetničkih društava iz Kraljeva  i frulaši.

Na Trgu srpskih ratnika sinoć su nastupili „Tribute Bijelo dugme“ i kraljevački bendovi, a večeras uz lokalne bendove na istoj pozornici od 20.30 nastupa „ABBA Real Tribute band“ uz festival na kojem se, pored komercijalnog mogu naći i zanatska piva.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments