Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

10. septembar 2019.

U kraljevačkom lovačkom udruženju smatraju da bi doslednije i brže sankcionisanje lovokradica umesto čestog „nedostatka dokaza“ bila najvažnija mera u suzbijanju ovog krivičnog dela

Često pominjanu izreku „dok je lova biće i krivolova“ odbacuju u kraljevačkom lovačkom uduženju smatrajući da se ova pojava mora suzbiti. Kako?

- Edukacijom, naročito prema mlađim lovcima i adekvatnim radom lovočuvara. Ali, posebno je važna, još bolja saradnja udruženja tj. naših lovočuvarskih službi sa policijskim i pravosudnim organima. Nažalost, često se dešava da posle otkrića takvih slučajeva izostane adekvatan nastavak postupka, a to se najčešće objašnjava nedostatkom dokaza. Tu su i primeri traljavog vođenja postupka, namernog sklanjanja dokaza... Jednostavno rečeno - zataškavanja. I, to ohrabruje, ovde uglavnom poznate ekipe krivolovaca, koji izgleda imaju zaleđinu pa postaju sve bahatiji  – tvrdi Uroš Đoković, predsednik kraljevačkog Udruženja lovaca, koje gazduje sa dva lovišta, ogromne površine od 112.000 hektara i značajnim potencijalom divljači.

Poseban razlog za nezadovoljstvo i ovo nešto oštrije javno reagovanje iz udruženja je nedavni slučaj krivolova u lovištu „Studenica“. Lovočuvari, objašnjavaju nam u pomenutom udruženju, pre nekoliko dana su, od pripadnika policijske stanice u Ušću obavešteni da su otkrivene lovokradice G. J. iz sela Musina Reka i R. M. iz Čibukovca. U njihovom automobilu pronađeno je oružje i ulov: jedna divlja svinja (u pitanju je krmača, na koju je ovde preko cele godine lov zabranjen) i takozvano nazime, drugačije rečeno, poodraslo divlje prase.

- Međutim, dešava se da svu odgovornost preuzima G. J. koji je oduzimanjem oružja već više puta kažnjavan. Mi sumnjamo da je to pokušaj osumnjičenog u cilju zaštite drugog od sankcije. Stoga smo od policije u Kraljevu zatražili da se uradi parafinska rukavica, kako bi se utvrdilo ko je pucao i adekvatan pretres, ali je to odbijeno i zato  nismo baš uvereni u primeren ishod daljeg procesa – kaže Đoković.

Na naše pitanje da li i divljač pravi štetu meštanima planinskih sela i šta udrženje čini radi zaštite ili naknade štete domaćinstvima, Đoković potvrđuje da toga ima i da udruženje vodi računa o planskom odstrelu i optimalnom broju divljači, o njihovoj prehrani, a vlasnici stoke i imanja su obavezni da svoje posede ograde radi onemogućavanja ulaska, naročito predatora.

- No, ako se to, uprkos svim merama desi, mi za 24 sata po prijavi štete obavljamo komisijsku procenu i dužni smo da štetu, ako je krivica do nas, nadoknadimo. Kad su u pitanju trajno zaštićene vrste, to je u nadležnosti državnih organa. No, činjenica je da, zbog sve praznijih sela, taj prostor zauzima divljač, poput vukova, pa i medveda, jer im pogoduje situacija da je sve više hrane na, recimo, zaraslim pašnjacima i livadama – objašnjava Uroš Đoković.

Naš sagovornik svemu ovome dodaje i priču o poduhvatu kraljevačkog Udruženja lovaca, a reč je o tome da su, uz pomoć države, u studeničkom selu Ponore ogradili jedan prostor od pet hektara zarad povratka jelena na ove prostore.

- Ta vrsta divljači ovde je, zbog krivolova i nebrige, polovinom prošlog veka nestala, i mi ćemo već krajem ovog meseca u taj prostor ubaciti petnaestak jedinki o kojima ćemo brinuti radi daljeg razmnožavanja – ističe Đoković.

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Mile

  Gost - Mile

  Mnogo vise vi odstreljujete divljuc u udruzenom krivolovu  vi iz uprave nego obican pojedinac  a to sto placate za ostetu ljude isterate iz kancelarije kada dodju da prijave stetu
  • Ime: Mile
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Sprega krivolovaca i pojedinaca iz policije na području našeg grada je veoma intenzivno i dugo traje. Nama LOVCIMA a i lovočuvarima se pteti i na sve načine nastoje da nas ućutkaju.
  • Ime: Stanar
 • Gost - Brzi

  Gost - Brzi

  Svima je poznato da vi i vasi prijatelji iz uprave mnogo mnogo vise ubijate divljac od od tamo nekog pojedinca sram vas bilo. 
  • Ime: Brzi