Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

20. septembar 2019.

Duže od 17 meseci trajala je rekonstrukcija nadvožnjaka u Kraljevu, za koju je prvobitno bio određen rok od 75 dana, a večeras su vozila ponovo krenula preko ove saobraćajne „žile kucavice“, zbog čije obnove su se stvarale velike gužve

Još od sredine aprila prošle godine, na raskrsnici neposredno ispod nadvožnjaka u Ulici Zelena Gora u Kraljevu, stvarale su se neverovatne gužve zbog kojih su negodovali svi: vozači, stanari okolnih zgrada, pešaci. Prema analizama stručnjaka, dejstvo vode i soli, kao i neadekvatno odvodnjavanje sa nadvožnjaka bili su glavni uzroci njegovog propadanja. Voda i so su prodirali kroz montažne delove pešačkih staza i kroz otvore za instalacije i prouzrokovali tešku koroziju armature i degradaciju betona.

Malo je ko mogao da pretpostavi da će posao obnove nadvožnjaka u Ulici Zelena Gora u Kraljevu, za koji je država izdvojila oko 127 miliona dinara, trajati ovoliko dugo. Radovi najpre nisu završeni za predviđenih 75 dana, do početka jula prošle godine. Posle „probijanja” tog prvog roka nadvožnjak je dočekao prošlu zimu pretvoren u gradilište, koje je tada i zapustelo. Onda se kao novi rok pominjao mart ove godine, pa maj, zatim kraj juna, pa 15. jul, kraj avgusta. I evo, 20 dana posle roka, koji su u preduzeću „Putevi“ Srbije, naveli kao (poslednji) konačan – konačno su ponovo vozila krenula preko nadvožnjaka.

Posao je kasnio, kako smo pisali ranije, prema informacijama dobijenim od investitora JP „Putevi Srbije“, najviše „zbog toga što je nakon otvaranja konstrukcije objekta otkriven niz nepredviđenih oštećenja i nedostaka, što je neminovno dovelo do produžetka radova i odlaganja datuma puštanja nadvožnjaka u saobraćaj“. Radilo se o jedanaest ivičnih nosača koji su, zbog teških oštećenja, neplanirano morali biti zamenjeni.

To nije bilo predviđeno u projektu, pa je Republička građevinska inspekcija 4. septembra 2018. godine zabranila nastavak radova. Stoga su izvođači radova, beogradske firme „ŽGP Beograd“ i podizvođač „JU Keops“ iz Kraljeva morali da čekaju na izmenu dokumentacije, na separat projekta.

Prilikom jedne posete Kraljevu ministarke saobraćaja,građevinarstva i infrastrukture Zorane Mihajlović Kraljevu, izdejstvovano je obećanje da državna preduzeća „Putevi Srbije“ i ,,Infrastruktura železnice“, ulože dodatnih pet miliona dinara u rekonstrukciju aletrnativnog puta i pružnog prelaza, pa bi to bila i obilaznica oko nedograđenog nadvožnjaka. Ali, i to je odloženo, jer se stalno očekivalo „biće nadvožnjak, samo što nije“.

Tokom izvođenja radova ugradjeno je 11 novih velikih nosača i 46 manjih, izlivena je betonska ploča, završena je hidroizolacija, asfaltiran kolovoz.

Sam nadvožnjak večeras nije bio osvetljen. Odahnuće, verujemo, mnogi koji su za ovih, gotovo godinu i po dana, morali da se bore sa velikim saobraćajnim gužvama i pravim saobraćajnim čepovima koji su se kod Male pijace stvarali u nekim delovima dana.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Vlado

  Gost - Vlado

  Hvala bogu i to se završi nadam se kvalitetno odrađeno.....
  • Ime: Vlado
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  A svecano otvaranje!
  • Ime: Stanar