Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

20. septembar 2019.

Svog kolegu Dragana Draškovića, istoričara, muzejskog savetnika i dugogodišnjeg direktora Narodnog muzeja Kraljevo, juče, na njegov rođendan, ispratili su u penziju kolege iz njegovog, sada već bivšeg kolektiva

Kolege su bivšeg direktora Narodnog muzeja u Kraljevu – ispratile u zasluženu penziju. Tim povodom, pripremili su mu, kao poklon, album fotografija, u kojem su zabeleženi mnogi važni događaji u njegovom profesionalnom radu, relacije sa dragim saradnicima, tokom jedne duge karijere, kao i puno zajedničkih momenata sa kolegama iz kolektiva.

Dragan Drašković je započeo karijeru istoričara 1979, u Istorijskom arhivu u Kraljevu, dok je u Narodni muzej Kraljevo prešao 1987. godine, na mesto kustosa Istorijske zbirke. Kao istoričar bavio se pitanjima urbanizma i razvoja grada, od Karanovca do Kraljeva, a kao kustos prikupio je obimni materijal starih fotografija i razglednica, od njihove pojave u XIX veku do prve polovine XX. Kolekciju od preko 600 jedinica, objavio je u svojoj knjizi „Kraljevo od varoši do grada“ (2016). Autor je većeg broja izložbi koje je realizovao samostalno i sa saradnicima iz Muzeja i drugih institucija.

Kao direktor, Dragan Drašković je vodio Narodni muzej Kraljevo, sa kraćim prekidima od 1997 – 2017. godine, kada je uspeo da završi drugu fazu adaptacije zgrade (sprat, potkrovlje, fasada i priključenje na toplovod). Rukovodio je složenim poslom realizacije nove stalne postavke, za koju je Narodni muzej Kraljevo dobio najveću nagradu u muzejskoj struci „Mihailo Valtrović“. Posvetio je veliku pažnju razvoju izdavačke delatnosti, gde je kao urednik obnovio u novom formatu časopis „Naša prošlost“ i izdao deset brojeva (6-16), zbornike četiri naučna skupa, kao i mnoge publikacije, posebno u biblioteci „Dokumenti“. Ali ono što je možda i najvažnije, omogućio je nesmetani razvoj muzeja, njegov permanentni uspon do ustanove kulture od nacionalnog značaja, otvarajući mnoga vrata, koja su drugima bila zatvorena.

Dobitnik je najviših priznanja: „Oktobarske nagrade grada Kraljeva“, za poseban i veliki doprinos u kulturnom i javnom životu Kraljeva (2004); nagrade „Mihailo Valtrović“ za životno delo, koju dodeljuje Muzejsko društvo Srbije kao najveće priznanje u muzejskoj delatnosti (2017); „Vukove nagrade“ za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru, koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije (2018).

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments