Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. septembar 2019.

Svetski priznat majstor filigrana dobio je priliku da svoj zanat predstavi na festivalu u gradu Čengdu u Kini i tako pomogne da se uz kolo, pevanje uz gusle i krsnu slavu, i filigran uvrsti u UNESCO listu nematerijalnih kulturnih dobara

Filigranista, Kraljevčanin Goran Ristović, svoje radove predstaviće na Sedmom međunarodnom festivalu nematerijalnog kulturnog nasleđa u Kini, pod pokroviteljstvom Uneska, Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine i Regionalne vlade Sečuana. Drugi pit u ovoj godini, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i član Gradskog veća Milun Jovanović, primili su danas ovog umetnika i zahvalili mu se zbog toga što, kako su rekli, predstavlja Kraljevo na najbolji način.

Goran Ristović, osnivač ateljea „Pokimica" i jedan od svetski priznatih majstora filigrana, dobio je priliku da svoj zanat predstavi na prestižnom festivalu u kineskom gradu Čengdu  i  tako pomogne da se filigran, element sa nacionalne  liste nematerijalnog kulturnog nasleđa, uvrsti u listu nematerijalnih kulturnih dobara Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

- Vrlo sam srećan što će se moji eksponati naći na jednom ovakvom festivalu. Na predlog Narodnog muzeja Srbije, organizator je uputio poziv za učestvovanje, a sa mnom u Kinu ići će i doktorka Biljana Đorđević, muzejski savetnik, arheolog iz Begrada, član Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe. Na njen i predlog Nacionalnog komiteta, pozvan sam da predstavljamo Srbiju u Sečuanu - pojasnio je Ristović.

Festival će trajati sedam dana i pružiće šansu umetnicima iz svih delova sveta da svoje radove i zanate promovišu na najbolji način. Iz Srbije, od 43 elemenata koji se sada nalaze na nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, tri su upisana na UNESCO listu. To su  kolo, pevanje uz gusle i krsna slava.

Prema rečima Ristovića, nije bilo lako pripremiti se za ovakav festival, jer osim prezentovanja eksponata, prezentacija u Sečuanu podrazumeva i održavanje raznih pokaznih radionica.

- Potrebno je bilo da se odaberu odgovarajući eksponati, vizelno prihvatljivi međunarodnoj publici. Što se eksponata tiče, ima ih više, ali istakao bih jedan crkveni putir, divno urađen, a ujedno i vrlo reprezentativan - otkirio je Ristović.

Prema njegovim rečima a, u planu je da se Kraljevo na festivalu u Kini predstavi i odgovarajućim video-klipom, urađenim za promociju  turističkih potencijala Kraljeva, „upakovanim" sa filigramskim  radom i prezentovanjem tog zanata.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić podsetio je da će Goran predstavljati srpsku kulturu, tradiciju, Srbiju, ali i Kraljevo u dalekoj Kini.

- Iako svetski priznat umetnik, Ristović je ostao u gradu na Ibru. Nije želeo da živi u drugim velikim gradovima, već se opredelio da stvara u Kraljevu. Mnogi Kraljevčani nisu ni svesni kakvog umetnika imamo. Nažalost, često shvatimo značaj  umetnika, tek onda kada odu iz zemlje i kada o njihovom radu govore stranci - ocenio je Terzić.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments