Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. oktobar 2019.

U Nacionalnoj nedelji promocije dojenja opominje statistika po kojoj u Srbji svega 13 odsto majki doji svoju decu, dok je u skandinavskim zemljama taj procenat oko 90 procenata

Kažu da majčino mleko miriše na čistu ljubav, a ima li čistije ljubavi od one koju majka pruža svom detetu? Otuda i ne čudi vekovna istina da je za rast svakog deteta najzdravije upravo majčino mleko.

Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće. Ove godine obeležava se pod sloganom „Podrži dojenje, osnaži roditelje sada i ubuduće“.

Dom zdravlja Kraljevo odnosno Služba polivalentne patronaže, kao nosilac aktivnosti, u saradnji sa ostalim službama Doma zdravlja Kraljevo, Opšte bolnice „Studenica“, Zavodom za javno zdravlje Kraljevo i Crvenim krstom Kraljevo, pripremili su predavanje o dojenju koje je upriličila patronažna sestra Jasna Dragojlović, a o psihičkoj podršci majkama koje doje svoje bebe govorila je Ivana Bilibajkić, psihološkinja. Mališani predškolske grupe u OŠ „Dimitrije Tucović“ sa vaspitačicom Kosanom Dimitrov izveli su mini predstavu, a učenici Medicinske škole su napravili poster prezentaciju na temu dojenja. Takođe, izložbu likovnih radova priremili su mališani iz PU „Olga Jovičić Rita“.

O radu Polivalentne patronažne službe govorila je Ana Kovačević, šefica službe koja je rekla da program i rad patronažne sestre čine posete porodici i zdravstveno vaspitni rad u domu i zajednici.

- Naša uloga u posetama porodlji i novorođenčetu jeste da obučimo roditelje da lakše savladaju prepreke sa kojima se na početku susreću. Pored nege i ishrane, veliki akcenat uvek stavljamo na dojenje. Svi znamo da ništa ne može da se poredi sa efektima majčinog mleka. To je uvek bila i biće najbolja hrana za bebe - rekla je Ana Kovačević.

Cilj obeležavanja Nacionalne nedelje dojenja je da se skrene pažnja koliko je dojenje značajno i koliko se njime obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj, zaštita unapređenja zdravlja deteta i majke. Jedan od ciljeva je i ukazivanje na značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama i majkama dojiljama da ostvare uspešno dojenje, istakla je dr Nataša Milenković, načelnica Službe za zdravstenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta.

- Dojenje predstavlja najjednostavniji i najlakši način da se obezbede potrebe novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je neophodno svakoj bebi. Sastav i količina majčinog mleka se prilagođava uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava porebe za hranom, dete sisanjem ostvaruje i fizički kontakt sa majkom - dodala je dr Milenković.

Statistika pokazuje da svega 13 odsto majki u Srbji doji svoju decu, dok je u skandinavskim zemljama taj procenat oko 90 odsto. Dojenje je uvek vezivano za ulogu majke. Kada očevi – partneri podrže dojenje i učvrste odnos sa svojom bebom, poboljšava se praksa dojenja i roditeljskih odnosa. Na ovaj način se očevi više vezuju za svoju decu, koja se samim tim brže razvijaju. Roditelji su onda deo istovremeno ravnopravnog tima koji nadgledaju, komuniciraju, prilagođavaju se i veruju jedno drugome.

               Anđelka Planojević, PR Doma zdravlja Kraljevo

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments