Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. oktobar 2019.

Postavljanjem pravila nećemo nametati stalno nove zabrane svom detetu, već ćemo postepeno povećavati stepen njegove slobode, istakla je između ostalog, pedagog Jelena Holcer u Kraljevu na predavanju posvećenom pubertetu

Treći u nizu edukativnih programa serijala Izazovi roditeljstva, koji ove jeseni organizuje Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, bio je posvećen temi iskušenja u pubertetu. O izazovima sa kojima se deca suočavaju u najosetljivijem periodu odrastanja govorila je pedagog Jelena Holcer.

Činjenica da je pubertet sastavni deo odrastanja i doba najvećih promena i iskušenja u životu jednog deteta, a samim tim i roditelja, nameće nam čitav niz gorućih pitanja. Kako preživeti promene koje neretko prate različita raspoloženja? Koliko je podrška porodice bitna u ovom periodu odrastanja? Kako izabrati pravo društvo, spoznati gde su granice i odoleti iskušenjima koja nudi savremeno doba?

Tokom predavanja Jelena Holcer ukazala je na neke od problema koji se javljaju u ovom životnom dobu. Na neke od njih, kao što su značajno pomerene granice puberteta, ne možemo uticati. Deca danas ulaze u pubertet u devetoj ili desetoj godini života i u ovoj su fazi sve do dvadeset i pete. Drugi značajni momenat je takozvana omnipotencija, iluzija o sopstvenim mogućnostima, kada tijendžer misli da sve može i sve zna. Famozni jaz među generacijama stvara se ukoliko se izgubi komunikacija između dece i roditelja upravo u tinejdžerskom dobu. Holcer je istakla da se vaspitanje dece zasniva na ljubavi i granicama i da postavljanjem pravila nećemo nametati stalno nove zabrane svom detetu, već ćemo postepeno povećavati stepen njegove slobode.

Jelena Holcer autor je i koautor 15 knjiga za decu i roditelje, nagrađivanih i prevođenih na više stranih jezika, 101 način da pokažete detetu da ga volite, Putovanje kroz znanje – 100 pitanja i odgovora, Uspešan roditelj-uspešno dete, Uspešno učenje, Priručnik za bebisiterke i roditelje, Kako reći NE, Razvesti se ili ne – 100 najčešćih pitanja i odgovora, Hajde da pričamo o… Većina ovih naslova dostupna je za čitanje na Dečjem odeljenju Biblioteke.

autor teksta Jelena Andrić

izvor: Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments