Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. oktobar 2019.

Nizak je vodostaj reka u Kraljevu: Zapadna Morava i Ibar se na nekim mestima mogu pregaziti, a u nemalom broju korita rečica i potoka, kojih je u Kraljevu 174, vode nema; posledice kasnog leta u oktobru osećaju i poljoprivrednici

Uživaju u lepom vremenu, ali ne i u pecanju pored sve većih sprudova u koritu Ibra. Iako strpljenja imaju, ribolovci kažuda im se već duže vreme retko šta zakači na udicu.

"Poneka deverika, sitna šilja, šištavac slabo i on radi, tako da je sve tanko", žali se Jovan Jovanović, ribolovac iz Kraljeva

Za Ibar i ne Znam, ali za Moravu znam sto posto da nikad nije bio ovako nizak vostosaj. Pa nema, kolko, tri meseca nije pala kiša, možda i više. Ovo je nenormalno vreme, razlika u temperaturi dvadeset stepeni, ne znaš kako da se obučeš", dodaje Miloš Pašić, ribolovac iz Kraljeva.

Toplo vreme produžilo je i vegetaciju biljaka u plastenicama.

"Nivo vode u bunarima je pao za metar, možda metar i jače tako da ako ovako nastavi bogami biće problema sa zalivanjem", kaže Kosta Vulović, ratar iz Kraljeva.

Problema sa oranjem već je bilo.

"Kao da oreš pistu u Lađevcima. To je tiha jeza. Znači možeš da vidiš ovamo, kako je početo da se ore to je ostavljeno. Do metra dubine vlage nema ni za lek", objašnjava Kosta Vulović, ratar iz Kraljeva.

Iako pogled na reke zabrinjava, hidrolozi kažu da je protok zadovoljavajući i da živi svet za sada nije ugrožen. Ipak, letnji oktobar ribama ne prija.

"Može negativno uticati po životni ciklus riba, odnosno na njihove navike jer je ovo period otprilike prilagođavanja riba za predstojeće hladnije dane", objašnjava Olivera Aleksić, stručno lice Ribočuvarske službe "Vidra" iz Kraljeva.

Vodosnabdevanje u gradu na Ibru za sada je redovno i u gradskom vodovodu ne očekuju nikakve probleme.

pripremili: Nemanja Jakovljević i Zoran Sarić

RTS

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments