Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. novembar 2019.

Trojna agresija na Srbiju u novembru 1915. godine na brdu Vranovac bila je jedno od najvećih stradanja srpskih vojnika na teritoriji Kraljeva, pa će baš na tom mestu biti obeležen dan na koji je Prvi svetski rat otišao u istoriju

Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen 11. novembra u 11.00 časova, na brdu Vranovac, u selu Roćevići. Predsednik Odbora za obeležavanje sto godina od završetka Prvog svetskog rata i izgradnju vojničke spomen-kapele na planini Čemerno Radoje Tomašević, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će centralna manifestacija biti organizovana na mestu na kojem je stradao veliki broj boraca vojske Kraljevine Srbije iz Drugog užičkog odreda.

Organizovan je jedan autobus za prevoz građana, a polazak će biti 9.15 sa glavne autobuske stanice. Nakon ceremonije, tokom koje će vence na spomen-ploču Užičkom odredu u 11.00 časova položiti predstavnici Gradske uprave i brojna boračka udruženja, biće služen parastos poginulim vojnicima, podoficirima i oficirima Užičkog odreda i svim poginulima u Velikom ratu. Po završetku parastosa prvi put će biti održan istorijski čas koji su osmislili učiteljica Vanja Nikolić i učenici Osnovne škole iz Roćevića.

- U komandnom železničkom vagonu Maršala Ferdinanda Foša, na Francuskoj železničkoj stanici Kompijen, Carska Nemačka je, u jedanaestom mesecu, jedanaestog dana, u 11.00 sati 1918. godine, pred silama Velike Antante, potpisala kapitualciju kao čin primirja, čime je okončan Prvi svetski rat – podsetio je Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kurusla" i član Odbora.

U Veliki rat, najveći do tada poznati sukob svetskih razmera, odlazili su svi muškarci koji su bili sposobni da brane Srbiju. Iz Kraljeva i Žičkog sreza otišlo je u rat više od 5.000 vojnika. Simbol ovog praznika je amblem Natalijina ramondea, cvet koji je ugrožena vrsta biljke u Srbiji, a u botanici je poznat i kao cvet feniks.

Na području Kraljeva postoji 97 spomenika i spomeničkih obeležja posvećenih palim srpskim ratnicima i narodu u Prvom svetskom ratu.

Rade Vukosavljević, član Odbora za istraživačku delatnost, istakao je da je trojna agresija na Kraljevinu Srbiju, novembra meseca, 1915. godine, na brdu Vranovac, bila jedno od najvećih stradanja srpskih vojnika na teritoriji Kraljeva.

- Potomci ratnika, sveštenstvo i grad Kraljevo, duže od deceniju i po neguju kulturu sećanja na ova stradanja. Na brdu Vranovac podignuti su mermerni krst i spomen-ploča Užičkom odredu koji je najviše stradao, a prošle godine, za stogodišnjicu od završetka Velikog rata, izgrađena je i ambijentalna učionica. Na velikom panou postavljena su 44 istorijska teksta koji dočaravaju borbu na brdu Vranovac – naveo je Vukosavljević.

 

Na Vranovcu će, najavio je on, biti postavljeno još 11 spiskova sa imenima stradalih vojnika iz okolnih sela koji su sahranjeni u spomen-kosturnici u Čačku ili na vojničkom groblju u Kraljevu, a takođe će biti postavljen i spisak sa imenima 105 vojnika iz sastava Užičkog odreda koji su stradali baš na brdu Vranovac.

Kako bi dočarao intenzitet borbi, Vukosavljević je istakao „stanje", tokom samo jednog dana borbe - 9. novembra 1915. Godine. U jednom od tekstova zapisano je:

 

- Na brdu Vranovac tog dana poginulo je 27 vojnika, četiri su ranjena,92 su kontuzovana, a 32 su nestala, uz 283.120 ispaljenih metaka, 124 ručne bombe. To znači da su borbe bile „prsa u prsa" i da su neprijatelji uveliko došli u naše rovove -kazao je Vukosavljević.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Marko

    Gost - Marko

    Umesto da potomci poginulih srpskih vojnika da podsete na slavnu prošlost srpskih ratnika imamo restlove komunizma koji bi hteli proslaviti nešto ali ih odluke AVNOJa žuljaju... 
    • Ime: Marko