Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. novembar 2019.

Srpska pravoslavna crkva danas, obeležava 14. novembar, praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vrači, koji se smatra zaštitnicima lekarske profesije

Obeležavajući praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vrači, koji se smatra zaštitnicima lekarske profesije, Dom zdravlja Kraljevo i Opšta bolnica „Studenica", tradicionalno su, uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, obeležili lekarsku slavu. Ovogodišnji domačin, bila je Služba za zdravstvenu zaštitu dece, koja trenutno broji 17 pedijatara za decu školskog uzrasta.

Nakon što su sečenje slavskog kolača obavili sveštenici eparhije žičke, u ime domaćina, gostima je poželela dobrodošlicu, a svojim kolegama čestitala slavu, Nataša Milenković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece. Ona je istakla da je počastvovana, što je baš ova služba ovogodišnji domaćin, lekarske slave.

- Braća Kozman i Damjan su veoma uvaženi u našem narodu. Šireći hrišćvanstvo , kao lekari nisu uzimali novčanu nadomnadu za svoj rad. Oni su lekarsku struku podigli u nebeske pozicije i ostavili nama zadatke da ih sledimo. Naši lekari i danas slede postulate, koje su im na amanet ostavili braća Kozman i Damjan, koristeći savremene tehnike savremene medicine. Danas, lepa reč ne košta ništa, a našim pacijnetima puno znači - navela je Milenković.

Svečanost je bila prilika da prijatelji ove ustanove, zaposleni i domaćini provedu tradicionalno lepe trenutke. U programu obeležavanja lekarske slave učestvovali su i mališani iz KUD ,,Abrašević".

Sledeće godine, titula domaćina pripašče Službi otorinolaringologije.

           Jovana Ristić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments