Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. novembar 2019.

Prema zvaničnim podacima, svaka jedanaesta osoba u svetu ima šećernu bolest; u Srbiji je registrovano više od 460.000 obolelih, ali taj broj je, kažu, znatno veći, jer je mnogo onih koji ne prepoznaju na vreme rane znake ove hronične bolesti

Oboleli od dijabetesa dobijaju veći broj tračica za merenje šećera u krvi na recept ali su, kako kažu, odlučni da se izbore za više. Od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje traže da deca i najteži pacijenti o trošku države dobiju senzor i čitač za bezbolno merenje nivoa šećera u krvi.

Desetogodišnji Uroš Đurović iz Kraljeva poslednje dve godine, pomoću senzora i merača, bezbolno proverava nivo šećera u krvi. Ranijeg perioda njegova majka se nerado seća, jer je svako merenje podrazumevalo ubod i bol.

"Pred svaki obrok i svaku noć u dva sata. Nervi na njegovim prstima bukvalno su oštećeni merenjem na taj način. Zato ovo mnogo olakšava i njemu, a i nama ", kaže Uroševa majka Aleksandra Đurović.

Sada mogu da prate kako se glikemija kretala i između dva merenja. Merač su platili 120 evra, a svakog meseca za senzore daju još toliko. Roditelji se odriču mnogih stvari kako bi deci bar povremeno olakšali, kaže Dušica Ratković, kojoj sin i ćerka boluju od dijabetesa:

"Poznato je svima kakav je standard u našoj zemlji, s obzirom na to da su troškovi lečenja i svega što treba da priuštite i zdravom detetu, a ne sa ovakvim problemom, zaista veliki, tako da je vrlo teško priištiti ovaj aparat."

Zato pogled upiru u Republički fond za zdravstveno osiguranje, podržani od strane lekara.

"Sprečili bi se brojne komplikacije koje su vrlo česte kod dijabetesa, kako one mikroangiopatske na oku, bubregu i nervima, tako i one na velikin krvnim sudovima, makroangiopatske, za srce, mozak i donje ekstremitete", ističe prof. Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog u Kliničkom centru Srbije.

Samoregulacija koja se postiže korišćenjem senzora i čitača posebno je važna za nestabilne tipove dijabetesa, tipa 1 i kod mladih.

Pacijenti u susednim zemljama inovativno pomagalo već nabavljaju o trošku države. U Crnoj Gori deca, u Hrvatskoj i trudnice, slepi i najteži bolesnici. Na pitanje da li će i u Srbiji isto pravo imati bar najmlađi, u Fondu odgovaraju - "razmotrićemo".

pripremio: Nemanja Jakovljević

izvor: 

RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments