Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. oktobar 2019.

„Naša namera je oduvek bila da kafana „Pariz“ nastavi da postoji u rekonstruisanom i adaptiranom objektu bivšeg hotela „Pariz“ i da se simbolu grada vrate originalni izgled i starogradski šarm, u okvirima u kojima će to dozvoliti zakon“

Poslednjih nekoliko dana svedoci smo oštrih i neutemeljenih izjava pojedinaca i političkih pokreta, koji pokušavaju da „odbrane“ kafanu „Pariz“ od otimanja i gašenja, usled proširenja Kraljevačkog pozorišta u prostor kafane Pariz“, ističe se u današnjem saopštenju Kraljevačkog pozorišta.

Saopštenje koje je potpisao direktor Miodrag Dinulović, portal Krug objavljuje u celini:

Ne ulazeći u motive ovakvih izjava, Kraljevačko pozorište je dužno da javnost upozna sa činjenicama i dokumentima koji će osporiti sve reinterpretacije ideje o podržavljenju zgrade bivšeg hotela „Pariz“ u Kraljevu, a sve Kraljevčane uveriti  da će kafana „Pariz“ nastaviti da radi i da postoji.

No, krenimo redom. Za sve koji to još uvek ne znaju, sprat bivšeg hotela „Pariz“, koji je u vlasništvu Srbija Kraljevo a.d, a koji se nalazi iznad prostorija pozorišta i kafane „Pariz“, od zemljotresa 2010. godine nije građevinski obnovljen i u potpunosti je ruiniran. Vlasnik nema interes da ga obnovi i da ulaže u njega, već želi da ga proda u zatečenom stanju.

Kao takav, ovaj prostor  je postao uzrok više havarija, koje su u proteklih devet godina zadesile Kraljevačko pozorište i nanele mu ozbiljnu materijalnu štetu.

Svedoci smo da fasada zgrade bivšeg Hotela „Pariz“ počinje da se raspada, dok stara i dotrajala kanalizaciona mreža u delu objekta koji nije pod kontrolom pozorišta, svake godine u  jeku velikih kiša, poplavljuje podrumske prostorije pozorišta  i preti da izazove havariju na elektro-postrojenju visokog napona scene.

Suočeni sa tim stanjem, koje je pretnja za bezbednost ljudi i imovine, u decembru 2017. godine obratili smo se  dopisom ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću sa zvaničnom inicijativom za podržavljenje zgrade bivšeg hotela „Pariz“, ustupanjem imovine Republike Srbije u zamenu za zgradu hotela „Pariz“, kako bi ovaj objekat pod posebnom zaštitom, pre svega, sačuvali od daljeg urušavanja, a kasnije ga, detaljnom rekonstrukcijom, stabilizovali, vratili u pređašnji izgled i u njemu stvorili sve uslove za  reprezentativnu ustanovu kulture.

Pomenuti dopis broj 01-770 od 18.12.2017.godine ključni je argument u razumevanju naših  namera.

Izlažući ideju o zašititi važnog istorijskog spomenika od propadanja i ruiniranja, vrlo jasno smo izneli ideju da se sadašnja kafana Pariz rekonstruiše i da joj se odredi koncept gradske kafane, kako bi postala turistička atrakcija ovog grada i regije čijim izdavanjem će se obezbediti finansijska sredstva koja će obezbediti pokrivanje troškova održavnja zgrade.

Dokaz ovoj tvrdnji je skenirani primerak naše inicijative koju je 25.decembra 2017.godine svojim dopisom podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, čime je i zvanično otpočeo proces podržavljenja zgrade bivšeg hotela „Pariz“ koji je, kako saznajemo, u završnoj fazi.

Dakle, naša namera je oduvek bila da kafana „Pariz“ nastavi da postoji i radi u rekonstruisanom i adaptiranom objektu bivšeg hotela „Pariz“, s tim da se gradskoj kafani vrati originalni izgled i starogradski šarm, u onim okvirima u kojima će nam to dozoliti zakonski propisi (pre svega Zakon o zaštiti kulturnih dobara i Zakon o zaštiti od požara), kako ne bi ponovili tragičnu sudbinu Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju.

U želji da sjaj „starog Pariza“ osvetli mrak svih naših podela, zahvaljujemo se svima koji su dali ili će dati svoj doprinos u očuvanju objekta koji je više od jednog veka mesto društvenog, ali i pozorišnog života ovog grada“, kaže se u saopštenju Kraljevačkog pozorišta koje je potpisao direktor Miodrag Dinulović.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Jaca

  Gost - Jaca

  Koliko gluposti na jednom mestu. Imate svoj bife, šta će vam i kafana Pariz
  • Ime: Jaca
  • Gost - Milan

   Gost - Milan

   Bilo bi lepo kad bi pročatala tekst. Onda bi znala da to što si napisala nema nikakvog smisla.
   • Ime: Milan
   • Gost - Aca

    Gost - Aca

    Ne nego,da ste Vi procitali uvideli bi da ih je ministar slagao 2017e, jer je Pariz psr meseci kasnije prodat Neltu. Što znači ds je sve obmana od navedenog.
    • Ime: Aca