Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. novembar 2019.

Na teritoriji Zavoda za javno zdravlje (Kraljevo, Vrnjačka Banja i Raška) od prvog registrovanog slučaja HIV-a 1989. godine do danas zabeležena su 52 inficirana lica (43 iz Kraljeva), a samo za poslednje dve godine bilo je  – osam novih

U susret 1. decembru, u nedelji obeležavanja Dana obolelih od HIV-a, u Kraljevu, Raški i Vrnjačkoj Banji organizuje se niz aktivnosti sa akcentom na prevenciju i besplatna (anonimna) testiranja na virus HIV-a i na hepatitise B i C.

Doktorka Verica Đukić, epidemiolog i načelnik Centra za prevenciju i kontolu bolesti Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, pozvala je sve sugrađane, koji su prepoznali bilo kakve rizike u svom ponašanju, (koji uključuju rizično seksualno ponašanje i korišćenje intravenskih droga),  da se jave u Zavod za javno zdravlje i da se besplatno  testiraju.  Ove godine, testiranje će biti omogućeno i u opštinama Raška i Vrnjačka Banja.

- Radnim danima, tokom cele godine, od 8.00 do 13.00 časova, svi zainteresovani mogu da dođu u Zavod i da se bez ikakvih ličnih dokumenata, lične karte  ili zdravstvene knjižice testiraju na virus HIV-a, pomoću „brzog testa" - uzimanja krvi iz prsta. Ove godine u saradnji sa udruženjem „Duga" iz Šapca, organizovali smo  dve terenske akcije brzog testiranja na HIV u oštinama Vrnjačka Banja i Raška. U Raški je  testiranje besplatno danas (četvrtak 28. novembar) od 10:00 do 12:00 časova, a u Vrnjačkoj Banji od 14:00 do 16:00 - istakla je Đukić.

Ona je naglasila da je vrlo skeptična, kada je u pitanju podizanje svesti o prevenciji polno prenosivih bolesti, s obzirom da sve dosadašnje priče o prevenciji i prepoznavanju rizičnog seksualnog ponašanja, nisu dali rezultate, zbog čega se broj obolelih od ove bolesti ne smanjuje. Krajem prošle godine, u Srbiji je zabeleženo oko 3.000  inficiranih lica, a 400 njih nisu znali da su inficirani.

Ono što je, prema njenim rečima, dalo najviše rezltata, jesu organizovana dobrovoljna (anonimna) testiranja, jer samo ako se „status" otkrije na vreme, bilo prisustvo virusa HIV-a ili hepatitisa B i C, pacijent stiče mogućnost da se na vreme leči i ima uslove za kvalitetniji život.

- Danas sa HIV-om može da se živi, s obzirom da, na neki način, sada spada u hroničnu  bolest. Ono što je problem jesto to što se više od 70 odsto inficiranih javi kada već ima simptome i oslabljen imunitet, u toj meri da se javljaju bolesti koje vode ka sindromu AIDS-a, za koji nažalost, i dalje nema leka - naglasila je Đukić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, na teritoriji grada Kraljeva (sa uključenim opštinama Vrnjačka Banja i Raška), od prvog registrovanog slučaja 1989. godine, do danas zabeležena su 52 inficirana lica, od toga 43 potvrđena slučaja iz Kraljeva. U poslednje dve godine, evidentirano je  osam novih lica.

Prema rečima doktorke Đukić, najveći broj registrovanih HIV pozitivnih lica su muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, homoseksualci i biseksualci. Među ženama, takođe, ima registrovananih inficiranih lica, a one su najčešće zaražene u hetereseksualnim odnosima. Poslednji slučaj inficiranog lica sa teritorije Kraljeva, zabeležen je  kod intravenskog korisnika droge.

Povodom obeležavanja 1. decembra i nedelje zaštite od HIVa-a,sprovedena je još jedna akcija. Danas (28. novembar, od 15:00 do 18:00, u prostorijama biološke labaratorije, svi zainteresovani mogu da se jave, radi testiranja na hepatitis B i C.

- Za hepatitis B danas imamo obezbeđenu vakcinu, za decu odmah po rođenju, ali i sva druga lica koja imaju rizike, zdravstvene radnike, polne partnere inficiranih osoba. Oko 15. 000. 000 ljudi sa hepatitisom živi u Evropi, a godišnje umre oko 56.000. Što se tiče hepatitisa C, 14.000.000 je živo, a umre duplo više. Svako lice koje je imalo rizično seksualno ponašanje, odnosno nezaštićene seksualne odnose ili je korisnik intravenskih droga, treba  da se testira najmanje jednom godišnje, a ako su ti rizici veći, onda i češće. Ukoliko se na vreme prisustvo virusa otkrije, adekvatnim lečenjem, virus se svodi na minimum i na taj način, smanjuju se i rizici za prenošenje ove bolesti drugim licima - poručila je Đukić.

Prema rečima Tamare Anđelković, specijaliste ginekologije i akušerstva i načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu žena, i ove godine mladi su u fokusu svih  akcija i interesvanja, jer su se sve mere i aktivnosti u borbi protiv HIV-a pokazale kao najefikasniji i najjeftiniji metod - upravo u radu sa mladim licima, s obzirom da studije sprovedene u 68 zemalja, pokazuju da dobri programi edukacije mladih odlažu prvi polni odnos, sa jedne strane, a sa druge, štite seksualno aktivne adolescente.

- U Savetolvalištu za mlade tokom cele godine održavaju se radionice sa ciljem prevencije i zažtite od polnih bolesti. Tokom celog ovog meseca, a pogotovo ove nedelje, intenzivirali smo radionice na temu prevencije virusa HIV-a. Održano je više od 50 radionica kojima su prisustvovali i aktivno učestvovali učenici Medicinske škole i Gimnazije - istakla je Anđelković.

Ona je podsetila da je SIDA (AIDS) bolest izazavana HIV-om, koja nastaje kada bolest u potpunosti oslabi imuni sistem organizma domaćina, kao i to da od ove bolesti može da oboli svako, bez obzira na pol, seksualnu orijentaciju i uzrast.

- U Savetovalištu za mlade volimo da kažemo da ne postoje rizične grupe, već samo rizični oblici ponašanja, a to je stupanje u seksualne odnose bez zaštite; sklonost ka vezama na jednu noć; upotreba zajedničkog pribora za pripremu i ubrizgavanje  droga i dolazak bez zaštite u kontakt sa inficiranom krvlju. Takođe, virus HIV-a može da prenese i  inficirana majka na dete u toku trudonće, porođaja i dojenja - pojasnila je Anđelković.

Snežana Apostolović, stručni saradnik za zdravstvena pitanja kraljevačkog Crvenog Krsta, podsetila je da je ova ustanova, tokom cele godine imala niz aktivnosti na polju prevencije, kroz organizovanje tribina, predavanja i radionica sa decom školskog i predškolskog uzrasta.

- Cilj nam je da dopremo do svih kategorija društva. Svako od nas treba dobro da  razmisli kako da sačuva zdravlje i kako treba da se ponaša u rizičnim situacijama. Na mlade je danas često i prekasno uticati, ako uzmemo u obzir da već u sedmom - osmom razredu imaju svoje stavove po tom pitanju. Danas je njima sasvim normalno da stupaju u seksualne odnose „na jednu noć", a upravo takvo ponašanje dovodi do porasta broja zaraženih. Ko se od nas testirao na HIV, bez obzira da li imamo rizično ponašanje? Koliko verujemo jedni drugima? Ako pojedinac ima normalno ponašanje, bez rizičnih odnosa, ne znači uvek i da njegov partner ima - opomenula je Apostolović.

                            Jovana Ristić

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments