Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. novembar 2019.

Na vojnom aerodromu “Lađevci” kod Kraljeva danas je svečanošću obeleženo 12 godina od osnivanja 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, 70 godina postojanja jedinice na ovom aerodromu i 45 godina od prvog leta aviona „orao“

Dan 98. vazduhoplovne brigade obeležava se svakog 28. novembra, jer je na taj dan 1949. godine formiran formiran 198. lovačko-bombarderski avijacijski puk, jedinica sa najdužom tradicijom od svih koje su ušle u sastav današnje brigade i najstarija formirana jedinica u nekadašnjem RV i PVO.

Današnju svečanost upotpunio je defile jedinica 98. vazduhoplovne brigade, a odata je i počast poginulim i preminulim pripadnicima jedinice. Komandant ratnog vazduhoplovstva i protivazdušne odbrane, brigadni general Duško Žarkovićo podsetio je na istoriju jedinice, ali i na rezultate rada za poslednjih godinu dana.

- Na današnji dan beležimo najveću ispravnost borbene tehnike od formiranja jedinice u ovom obliku, a za to ste zaslužni upravo vi koji danas stojite u svečanom stroju. Od prošlog dana jedinice učestvovali smo na mnogo vežbi, prikaza i provera i na svakom od tih događaja pokazali smo visoku obučenost, profesionalnost, ljudske i moralne kvalitete poručio je Žarković.

On je podsetio da se u ovoj godini slavi još jedan jubilej – 45 godina od prvog leta aviona „orao“.

Zadaci vazduhoplovne brigade u miru su odvraćanje od agresije vazduhoplovnim snagama i sprečavanje iznenađenja, izviđanje iz vazduha, prevoženje vazdušnim putem, učešće u mirovnim operacijama i u međunarodnoj vojnoj saradnji, kao i pružanje podrške organima civilne vlasti u slučaju prirodnih nepogoda, industrijskih i drugih nesreća i epidemija. U ratu, to su vazduhoplovna vatrena podrška, protivvazduhoplovna odbrana aerodroma, izviđanje iz vazdušnog prostora i prevoženje vazdušnim putem.

Devedeset osma vazduhoplovna brigada je nastala integracijom jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane baziranih na aerodromima Lađevci i Niš: 161. i 285.vazduhoplovne baze, 98. lovačko-bombarderskog i 119. helikopterskog puka i jednog odeljenja 353. izviđačke avijacijske eskadrile.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Kako to da general Vulin nije bio na proslavi, strašno ?!
    • Ime: Stanar