Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. novembar 2019.

Odavanjem pošte, polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima u parku Pljakin šanac i svečanom akademijom, grad na Ibru podsetio se onih koji su 1944. godine položili svoje živote u borbama za oslobođenje Kraljeva

Danas grad Kraljevo obeležava 75. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Tim povodom, na Spomeniku oslobodiocima Kraljeva u Drugom svetskom ratu u parku Pljakin šanac, predstavnici grada, policije, vojske i udruženja narodno-oslobodilačkih ratova, položili su vence.

Vukman Rakočević, zamenik gradonačelnika Kraljeva, podsetio je na pripadnike Crvene armije, koji su zajedno sa našim borcima doprineli oslovbođenju grada na Ibru.

On je podsetio na niz događaja u gradu, kojima se ovih dana, obeležava sećanje na sve one koji su  živote dali boreći se za slobodu, pozvavši sve Kraljevčane da pogledaju  izložbu ,,Jasenovac- pravo na nezaborav".

- Sa obeležavanjem ovog jubileja krenuli smi dan ranije, prikazivanjem izuzetne izložbe pod nazivom „Jasenovac - pravo na nezaborav". Pozivam sve sugrađane da dođu do Narodnog muzeja i pogledaju ovu izložbu, jer je naša obaveza da ne dozvolimo da se zaborave žrtve u ovom ratu - nagalsio je Rakočević

Doktor Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova "Jovo Kursula", istakao je da je današnji dan od izuzetne važnosti za celu Srbiju, a posebno za  Kraljevo, koje je  osobođeno čak 42 dana posle Beograda, s obzirom da su u Kraljevu, Nemci formirali jak mostobran, sa više od 30.000 vojnika i više od 40 borbenih jedinica.

- Kraljevo je u to vreme bilo glavna „raskrsnica" nemačke vojske. Ovde su, iz vagona sa pruga normalnog koloseka, kojima su dovozili svoje snage iz Grčke, sve prebacivali u vagone uzanog koloseka, koje su  povlačili preko Čačka, Užica i Višegrada, dalje prema Austriji. Zajedno sa jedinicama Crvene armije, Kraljevo su oslobodile i jedinice iz partizanskih odreda Jugoslavje i odreda „Jovo Kursula“. U to vreme, u Kraljevu je zarobljeno i 300 Nemaca - podsetio je Matijević.

Kao dete, dodao je on, imao sam priliku da gledam ruševine od bombardovanja iz oktobra meseca, nastale kada su Amerikanci bombadovali železničku stanicu, koju su promašili, da bi na kraju  bombardovali grad.

- To je bilo jezivo. Tom prilikom, nastradao je centralni deo grada, koji uključuje današnje ulice Jug Bogdanova, Vojvode Putnika i Obilićevu ulicu, a tom prilikom, srušena je i bolnica. Nakon toga, 300 Nemaca, regrutovani su preko Crvenog krsta u Nemačku. Sutradan je održan miting na Trgu srpskih ratnika, nakon čega su svi zajedno otišli do Spomen - groblja, na Grdičkom brdu, na kojem su Nemci streljali hiljade ljudi oktibra 1941. godine – evocirao je svoje uspomene čuveni kraljevački hroničar.

Autor Spomenika oslobodiocima Kraljeva delo je Kraljevčanina Aleksandra Vasiljevića.

                   Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments