Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

30. novembar 2019.

Podizati dete sa autizmom poseban je izazov koji od roditelja iziskuje mnogo strpljenja, hrabrosti i snage, a težište predavanja u kraljevačkoj biblioteci bilo je usmereno na period kada se primete prvi simptomi do uspostavljanja dijagnoze

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu održan je još jedan edukativni program u okviru serijala Izazovi roditeljstva. Ovoga puta tema je bio autuzam, tema koja bi i sama mogla da nosi naziv serijala, jer podizati dete sa autizmom poseban je izazov koji od roditelja iziskuje mnogo strpljenja, hrabrosti i nadljudske snage. Težište predavanja bilo je usmereno na uticaj porodice na autizam i obratno, na aspekt koji je od posebnog značaja od trenutka kada se primete prvi simptomi kod deteta do uspostavljanja dijagnoze. Činjenica je da se bračni parovi koji imaju autistično dete, retko odlučuju za rađanje drugog deteta, s obzirom da se, prema današnjim saznanjima, rizik od ponavljanja u porodici kreće između tri i 19 odsto. Međutim, ukoliko se odluče, kakav tretman i koliko pažnje dobija „regularno“ dete i kakav je njegov uticaj na razvoj deteta sa autizmom?

Svoja iskustva podelila je sa odabranom publikom Vesna Petrović, predsednica Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, Kraljevčanka i majka autističnog četrdesetogodišnjaka. Uz emotivnu video-prezentaciju, prisutni su imali priliku da čuju priču koja je počela kao i svaka druga porodična priča do trenutka kada je takva prestala da bude, obeležena suočavanjima sa izazovom u vremenima kada se o autizmu veoma malo znalo i još manje govorilo. Jer, dijagnoza je uspostavljena, 1981. godine, a u Srbiji je tada bilo samo 29-oro registrovane autistične dece. Gospođa Petrović je istakla da ono što i danas nedostaje u Srbiji jeste rana intervencija, koja je od naročitog značaja, kao i trening za roditelje.

Bila je ovo prilika da publika pogleda i petominutni animirani film o tome kako funkcioniše svet jedne autistične devojčice, a samim tim svet čitave njene porodice.

autor: Jelena Andrić

fotografija: Ivan Spasojević

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments