Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

1. decembar 2019.

Most na Ibru preko Magliča i dalje izgleda isto kao i pre šest meseci, kada je oštećen u junskim poplavama, ali njegovo stanje odavno nije dobro i namernici ga prelaze rizikujući život

Ideja o izradi projekta i izgradnji novog mosta na Ibru ispod Magliča nije nova, ali najpre je rađen projekat za most koji je, prema toj zamisli, trebalo da košta preskupih - 70 miliona dinara. Cifra je morala da bude više nego prepolovljena, a Ana Mirosavljević, direktorka Turističke organizacije Kraljevo rekla je, u junu ove godine, da ranije nije bilo sredstava za taj projekat. Ove godine je, otkrila je tada ona, tu ideju podržala lokalna vlast, pa će, kako je navela, sa 30 miliona dinara, koliko je Kancelarija za obnovu i razvoj opredelila za most u Magliču, on biti i napravljen, po projektu koji je, kako je rekla, već gotov. Ona tada nije želela da se izjasni o rokovima za završetak te investicije, ali je rekla kako se nada da će to biti - uskoro. Skoro pola godine kasnije – stanje na mostu je – isto.

Most na Ibru preko Magliča i dalje izgleda isto kao i pre šest meseci, kada je oštećen u junskim poplavama, ali njegovo stanje odavno nije dobro i namernici ga prelaze rizikujući život. Milan Milunović, Minja, zaljubljenik u prirodu iz Kraljeva, ističe da je čitava okolina Magliča postala interesantna turistima i otkriva zbog čega je potrebna hitna popravka mosta preko kojeg svakodnevno, ne obazirući se na upozorenje da je most zabranjen za korišćenje, prelazi na desetine turista.

Pogledajte prilog: 

 

- Posetiocima nije interesantan samo srednjovekovno utvrđenje Maglič, već i prelepa okolina, jednako vredna interesovanja ne samo Kraljevčana. Jer, posle „Veselog spusta“ i planinarskih akcija iz Vojvodine i Beograda, sve više je ljudi koji ovde dolaze. Mi smo odlučili da im se odužimo tako što smo im, napravivši drveni most na rečici Maglašnici, o mogućili da posete Stolove od Magliča i ka Magliču, kružnom stazom koja je neverovatno lepa i srednje teška za planinare, a nudi prelep doživljaj – ističe Milunović.

Sa platoa ispod tzv. Jerininog grada kreće se u grebensku, kružnu stazu preko brda Klečak. U nastavku je Greda, drugi deo brda koji se naslanja na vrh Stolova, Kamarište ili Usovica na 1.375 metara nadmorske visine (mnv). Dužina te staze je osam kilometara, a sa vrha Stolova pruža se prelep vidik.

Sa vrha planine ima nekoliko pravaca silaska: preko Čikera (1.325 mnv) do Magliča ima 10 kilometara, do manastira Žiča staza je duga 14,5 kilometara, do Kamenice – 11 kilometara, do Brezne – kilometar manje.

Podnožje Stolova okružuju tri planinarska doma. Na kilometar i po od restorana „Jerinin grad“ u Magliču dolazi se dom „Železničar“, u selu Gradi ispod Ozrena na 956 mnv je planinarski dom društva „Gvozdac junior“ (šest kilometara od manastura Žiča), a vlasnik planinarskog doma u Brezni je „PSD „Gvozdac“ Kraljevo.

Planinari u tim domovima mogu da prenoće, da zakažu ture i da se, jednostavno, kažu oni koji su to iskustvo već imali - osećaju kao kod kuće.

                 M. M. D.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Divi

  Gost - Divi

  Bine legenda
  • Ime: Divi
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Pa pitajte nacelnika raskog okruga Simovica...sta je sve obecavao od Kraljevgrada koji ce da donosi milione...misli da smo svi kolektivne budale
  • Ime: Stanar
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Aman bre narode, strpite se malo, bliže se izbori i tada kreće gradnja mosta !
  • Ime: Stanar
 • Gost - Milan- Minja Milunovic

  Gost - Milan- Minja Milunovic

  Sve je tako sine Dragane a po pitanju mosta bolje da neje tako.
  • Ime: Milan- Minja Milunovic