Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

2. decembar 2019.

Ministarstvo zdravlja finansiraće sa oko 2,3 miliona evra projekte podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za 91 projekat u 83 doma zdravlja, a evo za šta će dodeljena sredstva iskoristiti kraljevački Dom zdravlja

Opredeljenje Ministarstva zdravlja je da se kvalitet zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti unapredi, rekao je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar prilikom uručenja ugovora vrednih bespovratnih ukupno 270 miliona dinara za finansiranje projekata  unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za 83 doma zdravlja, među kojima je i kraljevački.  

On je naveo da je, obilazeći domove zdravlja ove godine, među kojima i one, kako je rekao, u mestima gde nikada ni jedan ministar zdravlja nije bio, imao nameru da i kroz direktan razgovor sa zaposlenima i pacijentima uradi analizu funkcionisanja zdravstvenih ustanova, njihovih kadrova, korišćenja postojećih prostornih kapaciteta i potencijala medicinske i druge opreme, pre nego što pređu pod nadležnost ministarstva, od 1. januara.

- Sada znamo šta svakom domu zdravlja u Srbiji nedostaje, šta treba da se uradi, šta da se renovira, ili da se nabavi od opreme. I sve ćemo to da rešimo, jer imamo i sredstva, i znanja. Ovi grantovi su samo prvi korak u smeru podizanja kvaliteta usluga domova zdravlja. Uvek ćemo insistirati na odgovornom upravljanju domovima zdravlja, na domaćinskom i profesionalnom poslovanju, na trudu i posvećenosti, i nećemo tolerisati nerad, neaktivnost i neangažovanost – istakao je Lončar čestitajući onima koji su dobili finansijska sredstva, i pozivajući ih da odmah krenu sa realizacijom projekata.

Ministar je najavio i nastavk ulaganja u domove zdravlja, zapošljavanje mladih lekara i omogućavanje specijalizacije.

Direktorka Doma zdravlja Kraljevo dr Mirjana Krčevinac kaže da je ovo još jedan u nizu uspeha ustanove na čijem je čelu,  jer je u konkurenciji bilo160 domova zdravlja.

- Naziv  našeg projekta je „Povećanja obuhvata skriningom osoba u riziku od nastajanja kardiovaskularnih bolesti“, a on za cilj ima da podstaknemo, motivišemo i obavimo skrining za deo stanovništva koje je u najvećem riziku, a nerado se odaziva na lekarske pozive tj. najređe dolaze kod lekara. Kako za sada nismo zadovoljni obuhvatom od 2,4 odsto u 2018. godini  u ukupnoj populaciji stanovništva u ovom riziku, cilj nam je da kroz projekat, koji će trajati 12 meseci, obuhvatimo 21 odsto ciljane populacije. Zato će se projekat pratiti medijska kampanja koja za cilj ima da mobiliše stanovništvo na ovu vrstu prevnetivnih pregleda, kao i da ih još jednom upozna sa rizicima od nastajanja kardiovaskularnih bolesti. Projekat će omogućiti nabavku nove informatičke opreme za Dom zdravlja, zatim izradu softvera koji će omogućiti lakšu evidenciju i analizu podataka za građane obuhvaćene skriningom, kao i medicinsku opremu - rekla je Krčevinac.

Sredstva koja će biti uložena obezbeđena su u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ Ministarstva zdravlja i Svetske banke.

.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments