Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

3. decembar 2019.

Država, kao vlasnik parcele na planini Čemerno, odobrila je prenos zemljišta gradu Kraljevu, ali se tome usprotivio korisnik J.P. „Srbijašume“, pa se gradnja spomen kapele odlaže

Izgradnja vojničke kapele na vrhu planine Čemerno kod Kraljeva, zvanom Smrdljuš trebalo je da počne još polovinom prošle godine, ali se već mesecima odlaže, jer je zapelo u pravnoj proceduri ustupanja državnog zemljišta za taj spomen objekat gradu Kraljevu.

Reč je, ukratko rečeno, o usporenoj birokratsko pravnoj zavrzlami zbog koje se blokira podizanje spomen obeležja, posvećenog izginulim borcima srpske kraljevske vojske na ovoj planini, novembra 1915. godine.

Ta bitka odigrala se na planini Čemerno između srpske vojske i Austrougara i znatno je uticala na dalju sudbinu Vrhovne komande, kralja, vojske i civilnog stanovništva, koji su se tada nalazili u Raški na putu prema Crnoj Gori i dalje prema Albaniji. U zaštiti te odstupnice, prema još nezvaničnim podacima, poginulo je oko dve hiljade vojnika, većinom sa srpske strane i to drugo i trećepozivaca iz ovog i okolnih krajeva. Neprijatelj je tako zaustavljen, a srpskoj vojsci je omogućeno dalje povlačenje. No, bitka, iako velika i značajna, i u istoriji, pa i u narodu - prilično je zaboravljena. Stoga je lokalni Odbor za obeležavanje sto godina od Velikog rata formirao i Odbor za izgradnju i pomenute spomen kapele. Iz kase grada Kraljeva, kao stožernog investitora ove gradnje, 2018. godine je izdvojeno dva miliona dinara. Pristigla je i pomoć iz više okolnih opština i gradova, pa je za sada obezbeđeno ukupno 3,8 miliona dinara.

Kako u razgovoru sa Radojem Tomaševićem, koodrinatorom pomenutog odbora doznajemo, odmah je urađen projekat za spomen kapelu od stotinak kvadrata i krenulo se u zakonito obezbeđenje placa.

- Pošto je vlasnik tražene parcele od četiri hektara, 36 ari i 23 kvadratna metra država Srbija, najpre smo se obratili i od resornog ministarstva dobili saglasnost za gradnju spomen obeležja. Tu saglasnost, istina za izradu urbanističkog projekta, za podizanje kapele na označenom placu, daje nam i korisnik ovog zemljišta JP „Srbijašume“. Tako i Vlada Srbije, na sednici održanoj 27. juna 2018. godine, donosi zaključak u kome piše „da se neposrednom pogodbom, bez naknade, iz javne svojine Republike Srbije prenese u javnu svojinu grada Kraljeva katastarska parcela broj 395 KO Savovo, za potrebe izgradnje kapele“. Smatrali smo da je sve već gotovo i gradnja je trebalo da krene polovinom prošle godine – tvrdi Tomašević.

On dalje objašnjava i dokumentima potvrđuje da je usledilo i rešenje Republičkog geodetskog zavoda, tj. Službe za katastar nepokretnosti u Kraljevu o sprovođenju tog zaključka Vlade, ali „Srbijašume“ na to rešenje, polovinom prošle godine, na iznenađenje članova odbora, drugostepenom organu izjavljuju žalbu. U toj žalbi se traži poništaj, navodno nezakonitog rešenja Službe za katastar jer je, kako piše, „bez pravnog osnova izbrisano pravo korišćenja parcele JP ,,Srbijašume“ na šumskom zemljištu u državnoj svojini“. U daljem tekstu žalbe navode se zakonski osnovi za osporavanje ovog prenosa, pa se ističe pogrešna primena propisa koji se odnose samo na građevinsko, a ne i na šumsko zemljište o kakvom je reč na Čemerenu. To, uz tvrdnju da „nijedan pozitivni propis ne predviđa brisanje prava korišćenja javnog preduzeća kao korisnika šumskog zemljišta“.

Istina, bez obzira kako se ova parcela u katastru vodi, ko je na terenu bio, uveriće se da je reč o utrini, da tu nema tu ni šume, ni šiblja. I, kako to obično biva, predugo se čeka na rešavanje žalbe, odlaže se gradnja spomen kapele, a uveliko kruži priča da se, uistinu, ne radi o iskrenom zalaganju korisnika za zakonitost, već da „Srbijašume“ žele da zadrže pravo korišćenja, pošto je parcela prevelika, a onda se pominju, navodno, budući planovi ovog preduzeća u pogledu turizma, lovišta...

Iako iz ogranka „Srbijašuma“ u Kraljevu pomenuta žalba nije upućena, nego iz centrale preduzeća, direktor Božimir Pendić nam je ukratko rekao:

- Nema, zaista, skrivenih namera i povoda za žalbu, već smo dužni da uvek reagujemo na nezakonitost. Inače, podržavamo podizanje pomenutog spomen obeležja, čak je gazdinstvo iz Kraljeva pomagalo i tek će pomoći, posebno u gradnji pristupnog puta do kapele – kaže Pendić.

Tako izgleda kao da ništa drugo nije smetnja, osim što vlasnika parcele (državu) valja urazumiti da se i prema korisniku („Srbijašumama“) ponaša zakonito, makar da mu se pravo korišćenja briše i na utrinu na vrhu Čemerna, pa nek je to i za spomenik srpskim ratnicima...

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Boban

  Gost - Boban

  Nemaju para za nastavak pa tako kupuju vreme. Valjda ne treba mnogo pameti da se shvati čemu ova dogovorena ujudurma. 
  • Ime: Boban
 • Gost - Milan- Minja Milunovic

  Gost - Milan- Minja Milunovic

  PO NASEM STAROM OBICAJU: ZASTO DA BUDE PROSTO KADA MOZE DA BUDE KOMPLIKOVANO?
  • Ime: Milan- Minja Milunovic