Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. decembar 2019.

Iako se osobama sa invaliditetom posvećuje sve više pažnje, mnogi problemi sa kojima se oni svakodnevno susreću i dalje nisu rešeni, a Svetski dan osoba sa invaliditetom nije jedini u godini kada bi trebalo da podsećamo na to

Problemi osoba sa invaliditetom svuda u svetu su brojni i vrlo slični: siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva. Povodom obeležavanja 3. decembra, Svetskog dana osoba sa invalidetom, treću godinu zaredom, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić primio je predstavnike organizacija osoba sa invaliditetom. koji su ocenli, da iako se ovoj kategoriji društva posvećuje sve više pažnje, mnogi problemi sa kojima se svakodnevno susreću i dalje nisu rešeni.

Terzić je ocenio da je u protekloj godini urađeno mnogo na rešavanje problema osoba sa invaliditetom.

- Trudićemo se da u narednoj godini, rekonstrukcijom ulica pokažemo  da osobe sa invaliditetom imaju iste mogućnosti kao i građani koji nemaju invaliditet. Potrebno je urediti prostor namenjen njima, kako bi mogli da provode kvalitetno slobodno vreme – kazao je gradonačelnik Kraljeva, ističući tru lokalne samouprave da obezbedi prostor za udruženju osoba sa dijabetesom i slabovidih  i slepih lica.

On je obećao da će grad nastojati da obezbedi i prostor koji će nekoliko udruženja koristiriti tokom popodnevnih sati za svoje društvene aktivnosti.

- Obezbedili smo i novac za zvučne semafore, koji su izuzetno važni slepim i slabovidim osobama, a trudili smo se da prilagodimo i zgradu Gradske uprave i šaltere u njoj osobama koje su gluve i nagluve - naglasio je Terzić.

Predsednik Unije organizacija osoba sa invaliditetom Ranko Vuković podsetio je da deset procenata svetske populacije ima neki oblik invaliditeta i da invalidnost nije stvar izbora, već slućajnosti, zato što svi, potencijalno, mogu postati osobe sa invalidititetom. Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici udruženja ,,Autizam Kraljevo", „Savez slepih Kraljevo", „Savez gluvih i nagluvih osoba", ,,Udurženje osoba sa dijabetesom", „Udruženje paraplegičara Kraljevo" i „Udruženje osoba sa invaliditetom Carpe diem - iskoristi dan".

Prema rečima Ranka Vuković, sastanak sa gradskim čelnicima poslužio je da se istaknu stvari koje su u protekloj godini odrađene valjano, ali i da predstavnici udruženja, apeluju na brže rešavanje problema sa kojima se njihovi članovi  susreću.

- Iako gradska vlast razume naše probleme velikim delom, ostalo je još nekoliko pitanja nerešenih problema. Većina je u procesu rešavanja, što uliva nadu da Kraljevo postaje bolje mesto za nas, jer je svima u interesu da podstaknemo i druga udruženja i osobe sa invaliditetom da budu vidljivi i da im se omogući da rade - ocenio je Ranko.

On je naglasio da je jedan od najvećih problema osoba sa invaliditeom i dalje zapošljavanje. Iako tzv. kvantno zapošljavanje podrazumeva zapošljavanje osoba sa invaliditetom, osobe sa lakšim invaliditetom su i dalje u velikoj prednosti u odnosu sa one sa težim invaliditetom, jer zakon nije prepoznao stepen invalidita.

- Iako je poslodavac dužan da na 20 zaposlenih radnika, zaposli i jednu osobu sa invaliditetom, jedan od problema tog zakona je to što nije prepoznat stepen invaliditeta. Zato još uvek osobe sa većim stepenom invaliditeta znatno teže dolaze do posla, naročito u privatnom sektoru, gde se poslodavci trude da zaposle osobu koja ima najniži, gotovo neprimetan stepen invaliditeta, kako bi imali što veću produkciju rada - naveo je Vuković.

Jelena Jevtović, predstavnica Udruženja osoba sa invaliditetom „Carpe Diem - iskoristi dan", složila se da je danas znatno bolja situacija kada je u pitanju odnos prema osobama sa invaliditetom, nego što je to bilo pre dvadesetak godina.

- Iako nisu savršeni uslovi, moram da priznam da, ipak, nije ni sve tako „crno". Nadam se da ćemo u narednom periodu, mi kao osobe sa inavliditetom, češće da ukazujemo na probleme sa kojima se susrećemo, jer osobe koje nemaju invaliditet ne mogu da sagledaju probleme iz našeg ugla - kazala je Jevtović.

                     Jovana Ristić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Rade zaric

  Gost - Rade zaric

  SETE ZE INVALIDA PRED IZBORE INVALIDI U SRBIJI SU PONIZENI I OMALOVAZENI BEZ USLOVA ZA ZIVOT
  • Ime: Rade zaric
 • Gost - Petar

  Gost - Petar

  Osobe sa invaliditetom su u Kraljevu i Srbiji diskriminisani bez ikakvih ljudskih prava odbaceni od svih.Cesto su ponizavani i od strane gradske vlasti kraljeva pa im se bespravno otima imovina minimalna primanja i srestva za zivot.Sete se invalida za javno ekspiniranje i ubiranje politickih poena.
  • Ime: Petar