Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

5. decembar 2019.

Volonteri Crvenog krsta Kraljevo obeležili su 5. decembar - Međunarodni dan volontera, ove godine pod sloganom “Volonteri za budućnost u koju su svi uključeni'', programom koji je izveden u PHŠ “Dr Đorđe Radić“ u Kraljevu

Svake godine približno 14 miliona volontera poklanja svoje vreme Crvenom krstu i Crvenom polumesecu na globalnom nivou. Približno devet miliona ovih volontera spadaju u mlade. Danas, na Međunarodni dan volontera u Poljoprivredno-hemijskoj školi „Dr Đorđe Radić“ u Kraljevu, volonteri Crvenog krsta obeležili su svoj praznik pod sloganom “Volonteri za budućnost u koju su svi uključeni'' i programom „Volonteri – volonterima na dar“, sa ciljem da se široj društvenoj zajednici ukaže na značaj volonterskog rada.

Radimila Dobrić, sekretar Crvenog krsta Kraljevo, zahvalila se svim članovima ovog udruženja za nesebičan humanitarni rad, pogotovo u kriznim situacijama, istakavši da je značaj volontiranja višestruki, za primaoce usluga, ali i za same korisnike, jer „humanitarni rad oplemenjuje čoveka i izvlači iz depresije“.

- Svaka država koja je u razvoju daje ogroman značaj volonterskom radu. U razvijenim zemljama je odnos zaposlenih i volontera 1:9, dok je u zemljama u razvoju ovaj odnos 1:180. Crveni krste Srbije ima oko 60.000 volontera, od toga 60 procenata čine žene i oni koji dolaze iz marginalizovanih grupa, 20 odsto su volonteri srednjih godina i stariji sugrađani, koji svojim znanjem i umećem u značajnoj meri doprinose radu Crvenog Krsta - istakla je Dobrić.

Ona je podsetila da volonter može  postati svako, bez obzira na godine, socijalni ili ekonomski status, a da je jedino šta je zaista potrebno - dobra volja da se pomogne drugima.

Prema rečima, Aleksandre Glibetić, predsednice Omladinsko-terenske jedinice „Darinka Daca Petrašinović", učenice Poljoprivredno-hemijske škole u Kraljevu, volonterski rad je bitan faktor za izgradnju mlade ličnosti.

- Volonterski rad je važna stavka u mom životu. Za sedam godina, koliko sam uključena u volonterski rad, stekla sam iskustvo u radu sa različitim ljudima, dobila nove prijatelje, ali i išla na seminare i edukacije iz različitih oblasti - ponosna je Aleksandra.

Crveni krst Kraljevo poziva najmađe sugrađane da u subotu 7. decembra dođu u prostorije Crvenog krsta i da se priključe zajednici. Za učenike osnovnih škola, upis je planiran od 11:00 časova, dok će srednjoškolci moći da se upišu u volontersko članstvo od 13:00 časova.

                        Jovana Ristić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Momo

    Gost - Momo

    Volonteri Crvenog krsta volontiraju po drugim zemljama, vrše promociju svoje a naš crveni krst pod skutima SPS-a decenijama obeležava sve i svašta i nikako da se otrgnu od politike i političara !
    • Ime: Momo