Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

8. decembar 2019.

Iako je većina nezadovoljna što su cene dočeka porasle, svečane sale, restorani i saloni lepote uveliko se rezervišu, a slobodnih mesta je - sve manje; otkrivamo i kako dame za najluđu noć mogu da osvoje besplatno šminkanje i frizuru

Do dočeka Nove godine ostalo je oko tri nedelje. Cena dočeka novogodišnje noći u restoranu, u zavisnosti od objekta i novogodišnjeg menija u Kraljevu, kreće se od 25 do 60 evra po osobi, što je za oko 15 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a pojedini vlasnici restorana, tradicionalno, imaju posebne popuste  za pripadnice nežnijeg pola, pa dame plaćaju za trećinu manje novca.

Kafići u centru grada, koji imaju organizovan doček,  cene uglavnom nisu menjali, a ulaz se naplaćuje po stolici" i iznosi od 500 do 700 dinara, dok se piće naknadno plaća. Međutim, sve je više i lokala u prigradskim naseljima, koji su preuzeli ovu politiku" naplaćivanja ulaza. Vlasnici ovaj potez pravdaju time da im je to jedini način da zasigurno budu u plusu", s obzirom da se poslednjih godina, u lokalima koje uglavnom posećuju mladi, proda znatno manja količina pića, jer je sve više onih koji, zbog loše ekonomske situacije, tokom cele noći popiju piće ili dva.

Sa druge strane, u porastu je broj lokala koji 31. decembra organizuju dnevne proslave. Ovaj trend", prema rečima vlasnika restorana Autentik” Nenada Ilića, počeo je pre desetak godina i pokazao se kao izuzetno isplativ, jer mnogi zaposleni poslednjeg dana u godini, imaju skraćeno radno vreme, pa koriste priliku da se u pauzi, do pripreme za sam doček, opuste uz muziku i piće.

- Novogodišnje dnevne žurke  pokazale su se kao odličan potez. Autentik” je među prvima u gradu krenuo sa dnevnim novogodišnjim proslavama. S obzirom da mi ne organizujemo doček Nove Godine, to je jedan od dana u godini kada konobari imaju najviše posla, jer je tada lokal potpuno ,,krcat”. Za nekoliko sati, ,,obrne” se tri puta više tura u odnosu na klasične muzičke večeri, koje organizujemo vikendom - kaže Ilić.

Prema njegovim rečima, za vreme novogodišnjih praznika, dolazi do velikog povećanja obima posla u ugostiteljskim objektima, jer gosti tada, tradicionalno manje štede, što ide u prilog vlasnicima lokala i konobarima, koji tih dana imaju znatno veće napojnice.

- Žargonski rečeno, udarni špic”, počinje već od 20. decembra i traje do pravoslavne Nove godine, nakon čega je sezona u potpunom zatišju, koje traje sve do proleća i do otvaranja letnjih bašti. Sa novogodišnjom euforijom, dolazi i do opuštanja gostiju u finansijskom smislu, što se svakako odražava i na ugostitelje. Euforija traje do polovine januara, kada se i  većina građana potpuno finansijski istroši. Februar je ,,mrtav mesec”, a sa prvim sunčevim zracima, broj gostiju postepeno raste. I tako svake godine u krugkaže Ilić.

Slično mišljenje, dele i zaposleni u kraljevačkim salonima lepote, koji su već od kraja novembra počeli sa rezervacijom novogodišnjih i prednovogodišnjih termina.

- Iako nije period svadbi i krštenja (zbog božičnog posta), u ovom delu godine, tradicionalno, imamo dosta posla. Za novogodišnju noć ostalo je svega dva ili tri termina za feniranje, a uveliko se rezervišu i drugi termini za kraj decembra. Mušterije posebno vole da za vreme praznika budu lepe i doterane, pa u tom periodu, iz nekog razloga, ne žale novac, budući da dolaze i one dame, koje se inače ne doteruju i ne dolaze tokom godine. Nakon novogodišnje euforije, posao standardno opada”, ali stalne mušterije su uvek tu – ističe Milica, iz salona lepote Studio Sistem”.

S obzirom da je, kako kaže, decembar mesec darivanja, ovaj salon, tradicionalno ,,čuva” jedan termin, 31. decembra, za devojku, koji nema matarijlnih mogućnosti da sebi priušti novogodišnje ulepšavanje.

- Došlo je vreme kada se neke stvari, kojima mi nismo pridavali veliki značaj, kod mladih generacija danas  podrazumeva, a jedna od njih je novogodišnji stajling. Iz tog razloga, i ove godine, pozivamo devojku, koja zbog materijalne situacije, do sada nije bila u mogućnosti da sebi priušti šminku i frizuru, a želela bi da sebe vidi i potpuno sređenu, da se javi na naš Fejsbuk profil, kako bismo joj to omogućili – pozvala je Milica.

Ipak, veliki je broj onih sugrađana koji smatraju da se za organizovan doček u restoranu potroši previše novca bez potrebe. Možda baš iz tog razloga, sve je više Kraljevčana, koji radije biraju da narednu godinu dočekaju na putovanju, u sopstvenoj režiji ili preko turističkih agencija.

- Poslednjh deset godina, pola jedne plate izdvajam za doček Nove Godine. Dok platim restoran, kupim šta ću da obučem, platim frizuru i šminku, potrošim ,,brdo” novca. Sa druge strane, retko koji takav doček pamtim, jer svaki liči jedan na drugi. Ove godine, uplatila sam putovanje u Beč sa prijateljicom, koje će me na kraju koštati, isto koliko i doček u nekom restoranu - smatra sugrađanka Milica, koju smo sreli u jednoj turističkoj agenciji.

Prema rečima turističkih radnika, i ove godine najveće interesovanje vlada za obilazak gradova u ,,komšiluku”: Sarajeva, Temišvara, Sofije, ali i uvek aktuelnih, evropskih metropola, Istanbula, Beča, Praga, Budimpešte i Rima. Od ove godine, posebno su tražena  jednodnevna prednovogodišnja šoping putovanja.

- Prednovogodišnje market ture su potpuni pogodak ove sezone. Za tri-četiri dana, rasprodali smo sve aranžmane, verovatno zbog zaista pristupačnih cena. Što se tiče standardnih evropskih gradova koje imamo u ponudi, izdvojila bih Istanbul, koji je posebno tražen ove sezone. Iako je veliki broj putnika, svoje novogodišnje aranžmane uveliko rezervisao, uvek postoje i oni koji sa nestrpljenjem čekaju ,,last-minut" ponude, nadajući se da će se tri-četiri dana pred put, pojaviti što povoljnija novogodišnja opcija - otkrila nam je Sanja Stanković, zaposlena u turističkoj agenciji ,,Tomash turs”.

Za sada, nema najava da će na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu biti nekog organizovanog dočeka, ali to ne značiiI da ga neće biti. Čekali 2020. u svečanom ruhu u restoranima, kod kuće sa prijateljima, na nekom putovanju ili u pidžami bez ikakvog “dočeka”, najizvesnije je da će Nova godina –svakako doći. Razike su jedino u tome šta će kome ona doneti.

                  Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stojko

  Gost - Stojko

  Bas tako! 
  • Ime: Stojko
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Teška malogradjanština, važno je biti vidjen....
  • Ime: Stanar