Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. decembar 2019.

Imam pravo da dišem, prirodi da se divim, imam pravo da živim, samo su neke od poruka sa priredbe koju su, obeležavajući 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta priredili učenici  nekoliko kraljevačkih osnovnih škola

Tri decenije od usvajanja Konvencije o pravima deteta i na Međunarodni dan ljudskih prava, u bioskopu “Kvart", danas je održana svečana priredba učenika  nekoliko kraljevačkih osnovnih škola. Cilj priredbe osnovaca, koja je organizovana u sklopu Međunarodnog projekta obrazovanja za prava deteta je podizanja svesti, kako bi se omogućilo da  sva deca imaju jednaka prava. Ovaj projekat podržava dečja fondacija u Švajcarskoj, a realizuje se uz pomoć nevladinog sektora u Kraljevu - Udruženja građana ,,Imam ideju", koje trenutno sarađuje sa šest osnovnih  škola. U početku su to bile škole ,,Čibukovački partizani" i ,,Svetozar Marković", a od ove godine,  priključile su se i škole ,,Jovo Kursula", ,,Dimitrije Tucović", ,,Braća Volontijević" i ,,Živan Maričić" iz Žiče.

Prema rečima Nevene Martić, školskog koordinatora za obrazovanje i prava deteta u OŠ ,,Svetozar Marković", učesnici priredbe su osnovci svih razreda, ali i njihovi roditelji i predmetni nastavnici, koji zajedno predstavljaju magični trougao za uspeh obrazovnog procesa svakog deteta.

- Projekat se bazira na uvođenju tema koje se tiču prava deteta u obrazovni sistem, kako bi došlo do ishoda koji bi predvideli da se prava deteta da žive i uče u školi, sprovode kroz nastavu i vannastavne aktivnosti. Mi iz OŠ ,,Svetozar Marković, priredili smo prigodan program za naše goste iz škola sa kojima sarađujemo, sa željom da zajedno obeležimo tri decenije od usvajanja Konvencije o pravima deteta, a sa druge strane i da, uz druženje, igru i pozitivnu energiju,  malo progovorimo o temi koja je uvek aktuelna - istakla je Martić.

Direktorka OŠ ,,Svetozar Marković" Dragana Lazović, pohvalila je ideju Projekta obrazovanja za prava deteta i podsetila da se u Kraljevu, ovaj projekat   realizuje od školske 2012/2013. godine, ali da je ipak, najbitnije da prava deteta svakodnevno ,,žive", a ne samo da se uče u školi.

- Kroz različite aktivnosti i radionice i u saradnji sa nastavnicma, veliki broj generacija i učenika je prošao kroz ovaj program. Nadam se da će naši današnji gosti izaći bar delom oplemenjeni, onoliko koliko smo mi bili prilikom realizacije projekta, ali i da ćemo uticati da ideje za koje se projekat zalaže ,,zažive" i van škole - navela je Lazović.

                         Jovana Ristič

 

             

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments