Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

10. decembar 2019.

Do kuće Radice Brkušanin može se samo traktorom, ona je godinama sama na vrhu planine, pet kilometara od najbližih komšija, bez struje i telefona, češće viđa medvede nego ljude i veruje da je i dalje 2018. godina

Radica Brkušanin (65) već godinama živi potpuno sama na vrhu planine Čemerno, 1.550 metara iznad Kraljeva. Vreme je zaustavila na 2018. godini kada je poslednji put silazila u selo. Sem drva, koja je sama dovukla iz šume, ovu zimu dočekuje bez ičega.

Do Radičine kolibe može se samo traktorom, s kamena na kamen. Na pojedinim mestima sliva se voda pa i točkovi "zaplivaju". Godinama je sama na vrhu Čemerna, bez struje, telefona, bez sata i kalendara, češće viđa medvede nego ljude.

Radica Brkušanin ne veruje da će uskoro 2020. godina, ona misli da je 2018.

Tada je poslednji put silazila do Mlanče. U Kraljevu nije bila od 1986. Ne zna ni ko je na vlasti u Srbiji, sa novcem nema dodira. Za potrepštine je do sada razmenjivala deo šume, ali ove godine nije trampila ni metar.

"Imam nešto malo, biće za zimu… A drugo nešto? Povadio mi divljak, bila sam posejala ponešto, preriljao i povadio sve," kaže Radica.

Par puta godišnje razmeni po koju reč sa šumarima. Nepoverljiva je prema kamerama. Prve komšije su udaljene pet kilomertara ka podnožju. Nude da bar prezimi sa njima.

Jelica Vasiljević iz sela Mlanča donela joj je hranu:

"Nešto hrane, nešto iz kuće, a nešto je sin kupio u prodavnici.

Doneli su joj i nešto od garderobe, ali ona je odbila to da uzme. Rekla je kako će joj to što ima biti jdo proleća, mada od prošle jeseni nije bila u prodavnici.

"Htela je da uzme samo jednu bombonu. Pitali smo je da li bi htela da joj kupimo ovce na proleće. Prvo se zamislila, pristala, a onda je rekla da neće da se zadužuje," kaže Bojana Vasiljević iz sela Mlanča.

"Poneo sam svoju testeru da joj isečem drva, ali nije dala", navodi Budimir Vasiljević.

Radica ne želi ništa što ne može da plati, ali samoća i nemaština sve je jače pritiskaju, a uskoro će je i okovati sneg, koji ovde potraje i pet meseci.

pripremili: Vera Aksentijević i Zoran Sarić

izvor: RTS, foto RTS screenshot

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Bravo Verka !
    • Ime: Stanar