Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

13. jul 2016.

Tim Zdravstvene stanice u Ušću, na čelu sa dr Dragoslavom Dugalićem, pomogao Dragani Stanišić iz Raške da jutros rodi zdravu devojčicu pre nego što je stigla do porodilišta u Kraljevu

 

Iz sela Milatkoviće kod Raške, dvadesetčetvorogodišnja Dragana Stanišić, koja već ima jednog sina, jutros je krenula sa mužem na porođaj u kraljevačko porodilište. Ipak, sve je išlo brže nego što su očekivali, pa odlučuju da u nuždi promene plan i „svrate“ u Zdravstvenu stanicu u Ušću, pedesetak kilometara pre Kraljeva.

- Bio sam u redovnoj smeni, kada je oko 9.20 jutros u ordinaciju utrčala medicinska sestra i usplahireno rekla da se u vozilu ispred ambulante nalazi porodilja čiji je porođaj u toku. Dotrčao sam do automobila, beba je već bila rođena, prihvatio sam je i sterilnim instrumentima presekao pupčanik – priseća se specijalista opšte medicine i šef ZC Ušće dr Dragoslav Dugalić Dugalić.

I porodilja, i beba medicinski su zbrinute unutar ambulante.

- Devojčica je odmah zaplakala, bila je živahna, majka se takođe dobro osećala, pa smo odmah zatim krenuli ka kraljevačkom porodilištu. Na samom ulazu, ispred bolnice, porodilja je izbacila i posteljicu, tako da je kompletan porođaj „odrađen“ u prevozu – šali se ušćanski doktor.

On kaže da je za 27 godina radnog staža, kao doktor i šef  ZC Ušće, do sada, „imao“ 11 porođaja.

- Četiri porođaja dogodila su se u sanitetskom vozilu, bilo ih je u putničkim automobilima, ispred ambulante, u ambulanti, na terenu, po kućama... Sve bebe rođene su zdrave, bez komplikacija – srećan je doktor Dugalić, a na pitanje da li ga je neko od tih porodica pozvao za kuma, sa osmehom odgovara kako se, izgleda, u porodicama koje slave radosne događaje i dolazak novih članova porodice koji „nisu hteli da se rode u bolnici“, toga još nisu setili.

Uslovi u kojima rade zdravstveni radnici u ambulanti u Ušću, dodaje Dugalić, nisu za pohvalu, jer pokrivaju razuđenu seosku teritoriju sa oko 5.000 pacijenata.

- Imamo sedam medicinskih sestara i četiri vozača, ali blizina Ibarske magistrale i rudnika čini da smo u našoj ambulanti imali priliku da se srećemo sa najrazličitijim vrstama povreda i intervencija koje su te povrede zahtevale.

Zanimljivo je da, poreklom Studeničanin, dr Dragoslav Dugalić, zahvaljujući međunarodnoj razmeni, ima diplomu Medicinskog fakulteta na Moskovskom univerzitetu. Pre odlaska u beli svet obećao, pre svega sebi, ali i meštanima da će se vratiti u rodni kraj. Obećanje je ispunio, jer je možda negde i predosetio da, osim vraćanja duga svom rodnom kraju, ima i misiju da tako često, mnogo češće nego lekar u nekoj gradskoj ordinaciji, otrže ljude od smrti. Ima li lepšeg zadatka od toga? Danas rođena devojčica iz raščanskog kraja dobila je već prvog dana svog života priču koju će moći da priča svojim unucima.

foto: Anđelka Milošević

                                                            M. M. Dabić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Радомир Кошанин

    Gost - Радомир Кошанин

    Браво Драгославе! Твој поступак доказује да је Студеница колевка некадашњег српства чији нам идентитет нестаје пред очима из дана у дан. Поздрав од Радомира Кошанина, рођеног у Тадењу, селу које такође нестаје.
    • Ime: Радомир Кошанин