Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. decembar 2019.

Roditelji beba sada mogu da obave sve na jednom mestu, jer u Službi za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Kraljevo, odnedavno mogu da obave i prvi pregled, i vakcinaciju, a sada - i pregled kukova

U Službi za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta Doma zdravlja Kraljevo nedavno je uvedena potpuno nova procedura u radu, a to je ultrazvučni pregled kukova kod novorođenčadi, kojim se prati razvoj kukova, kao i razvojni poremećaji kuka u ranom uzrastu. Ultrazvučni aparat Dom zdravlja Kraljevo dobio je od Ministarstva zdravlja i on u potpunosti ispunjava sve potrebe za obavljanje ovakve vrste pregleda.

- Razvoj kuka počinje u četvrtom mesecu bebinog života, a završava u 18-om. To znači da se beba rađa sa nezrelim kukom i potrebno je pratiti njegov razvoj. Skrining je obavezan već u prvom mesecu, ali ukoliko se sa navršena dva do tri meseca pojavi sumnja na displazne promene, nezrelost kuka itd. odojče dobija uput za pregled kod dečjeg hirurga. Naši pedijatri su prošli dodatnu edukaciju za rad na ultrazvučnom aparatu, a ogromnu podršku imali smo od dr Ninoslava Begovića sa Instituta za majku i dete u Beogradu, zahvaljujući kome smo ovu priču „postavili na zdrave noge - pojašnjava načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta dr Nataša Milenković.

Ultrazvučni pregled kukova traje svega nekoliko minuta, slika na aparatu je jasna i štampani format ostaje u bebinom kratonu  radi daljeg praćenja razvoja kukova.

- Roditelji su vrlo zadovoljni, jer je jednim pregledom skraćen put za pregled odojčadi. U našoj službi, po rođenju bebe, mogu da obave i prvi pregled, i vakcinaciju, a sada i pregled kukova - ističe Milenković.

Za sada su tri pedijatra završila neophodnu edukaciju za ultrazvučni pregled kukova, a zbog zainteresovanosti i drugih pedijatara, očekuje se da u narednom periodu taj broj bude i veći.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments