Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

12. januar 2020.

Darko Plavšić (22) sa suprugom u porodičnom domaćinstvu u selu Samaila kod Kraljeva gaji 46 krava, junadi i telića i obrađuje oko 20 hektara zemlje, a dnevno mlekari predaju 320 litara mleka

Nosioci poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji u proseku imaju 61 godinu, a među retkima koji se protiv obeshrabrujuće zvanične statistike bore je i Darko Plavšić iz sela Samaila kod Kraljeva

Sa 22 godine Darko Plavšić sa suprugom u porodičnom domaćinstvu gaji 46 krava, junadi i telića i obrađuje oko 20 hektara zemlje. Dnevno mlekari predaju 320 litara mleka.

"Zadovoljan sam, odlučio sam to da radim, a onda to i nastavio da radim. Skoro sam se oženio, na vreme", kaže Darko Plavšić iz Samaila kod Kraljeva.

"Od ovoga može da se živi samo ako su oboje uporni. Uglavnom ja njega guram, uglavnom, ali tu smo negde, međusobno, ja njega guram, on mene gura, tako da... Želja su kuća, porodica, deca", ističe Dragana Plavšić iz Samaila kod Kraljeva.

Čim je završio poljoprivrednu školu, Darko je počeo da puni štale.

"Nije on hteo na fakultet, nije ni pominjao fakultet. Samo je hteo u poljoprivredu. Hteo je i voleo stoku. I voleo je da proširuje, krava da ima još, on kaže trideset, pa onda četrdeset, ima nameru da se još proširuje“, ističe Darkova baba Slobodanka Plavšić.

Mladi Plavšići najveću pomoć imaju od dede Dragoslava.

"Unuk je još bolji od dede. Pomažem mu jer je zaslužio, mnogo dobar dečko. Ne pije, ne puši, ne ide po tim kafančinama, kafićima. Dajem za njega sve što mogu da mu pružim. Imamo ovu snajicu, samo da je bog poživi“, zadovoljan je Darkov deda Dragoslav Plavšić.

Život u gradskoj gužvi im, kažu, nijednog trenutka nije bio primamljiv, iako na selu nije lako.

"Ujutro se rano ustaje, stalno si tu, po ceo dan bukvalno i omrkneš tu. Ali nađe se vremena i za druženje", dodaje Darko.

"Ne žalimo se uopšte. Dogovor kuću gradi", dodaje Dragana.

A to je kod Plavšića dogovor tri generacije za zajedničkom trpezom.

pripremio Nemanja Jakovljević

izvor: RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments