Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

14. januar 2020.

U prvih 10 dana januara, u Kraljevu je devet dana bila prekoračena koncentracija PM 10 čestica, pet dana je vazduh bio u kategoriji „jako zagađen“, a 10. januara čak pet puta zagađeniji nego što propisuje gornja granica zagađenosti!

Dozvoljena koncentracija čestica PM 10 je do 50 mikrograma po kubnom metru, a samo u sredu 10. januara,  navedeno je u izveštaju na sajtu Zavoda za javno zdravlje Kraljevo iznosla je više od 247 mikrograma po kubnom metru!

Čestice PM 10, smatraju se „nevidljivim kancerogenim ubicama u vazduhu", s obzirom na to da se udisanjem deponuju u najdubljim delovima pluća, izazivajući ozbiljne zdravstvene probleme, čak i kod potpuno zdravih osoba, a posebno kod osetljivih grupa, u koje spadaju deca, starije osobe, osobe sa oboljenjima srca i pluća. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, ove čestice su glavni krivac za smrt oko 6.000 ljudi u Srbiji svake godine.

U danima kada je vazduh u kategoriji „jako zagađen“, preporuka za celokupno stanovništvo, od strane  Zavoda za javno zdravlje, jeste izbegavanje fizičke aktivnosti na otvorenom, posebno u jutarnim i večernjim časovima, kada  je najviša  koncentracija čestica PM 10 u vazduhu, kao i to da osobe iz rizičnih kategorija u tom periodu izbegavaju dugotrajan boravak na otvorenom prostoru.

Podaci stepena zagađenosti vazduha od 10. januara do danas nisu  objavljeni, a mnogi sugrađani  slažu se u tome da se u upravo u ovom periodu, u Kraljevu - posebno teško disalo. Prema rečima, Vladimira Savića, diplomiranog inženjera zaštite životne sredine iz Zavoda za javno zdravlje, podaci za navedeni period nisu objavljeni, iz tehničkih razloga, budući da uređaj koji prati koncentraciju čestica PM 10, emituje rezultate nakon tri dana.

Pogledajte kadrove zabeležene većeras na gradskim ulicama:

- Uređaj kojim svakodnevno pratimo koncentraciju čestica PM 10, tek nakon što prođu tri dana može da emituje tačne podatke. Danas postoje i razna „online" praćenja zagađenosti vazduha, ali takva merenja nisu pouzdana i kredibilna. U toku sutrašnjeg dana, na zvaničnom sajtu, objavićemo podatke za 11. i 12. januar - najavio je Savić.

Situacija je posebno bila alarmantna juče, u ponedeljak, 13. januara, kada je povišena koncentracija kancerogenih PM 10 čestica bila vidljiva „golim okom", pa su oni koji su se zadesili na ulicama, mogli da vide bledu izmaglicu, ali i osete oštar neprijatan miris, a prema rečima Savića, „prognoza" za naredni period zavisi ponajviše od vremenskih prilika.

- Pogotovo me brinu podaci za jučerašnji dan, jer je povišena koncentracija ozloglašenih čestica, bila vidna i bez korišćenja tehlologije. Juče je zaista bilo jezivo, čak i za potpuno zdrave osobe, danas, čini mi se da je nešto bolje, ali tek kada stignu precizni podaci, imaćemo realnu sliku zagađenosti vazduha za ove dane. Ostaje nam da se nadamo da će narednih dana biti vetra, koji će primoći da se vazduh u našem gradu, koliko - toliko očisti - istakao je Savić.

Prema njegovim rečima, najveći problem čine individualna ložišta kojih na teritoriji grada Kraljeva ima mnogo, a u kombinaciji sa nedostatkom vetra, dolazi do enormnih vrednosti zagađenja vazduha. Ipak, kako tvrdi, i pored alarmantnih podataka, grad na Ibru, i dalje nije u kategoriji najzagađenijih gradova u Srbiji.

- Pored Kraljeva, svega desetak gradova u Srbiji, rade kontinuirano merenje zagađenosti vazduha. Ostali rade tzv. „indikativno merenje" u sezoni, tako što izbareru period od 15 dana, u periodu kada im vremenske prilike najviše odgovaraju, pa te podatke uzimaju kao relevantni sezonski prosek. Sa druge strane, i pored zaista zastrašujućih podataka, vazduh u Kraljevu je i dalje znatno čistiji, od onog u „najugroženijim" gradovima, poput Valjeva, Pančeva, Užica, Bora... Tamo je zaista situacija potpuno izmakla kontroli - ocenio je Savić.

On je izrazio nadu da će narednih godina vrednosti PM 10 čestica u toku grejne sezone  biti u kontinuiranom padu, s obzirom da gradske kotlarnice danas koriste prirodni gas, kao i kotlarnica na Higijenskom zavodu. Ipak, prema tvrdnjama Savića, da bi se problem trajno rešio i  Kraljevčani udisali „kvalitetan" vazduh - jedino trajno rešenje jeste - masovna gasifikacija.

              Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Neko će reći PA ŠTA !?!
  • Ime: Stanar
 • Gost - Richard

  Gost - Richard

  Dear Vladimir,

  EPA recommendations are indicating that PM 2.5 are more dangerous than PM 10, cause smaller particles (PM 2.5) go directly to the bloodstream. PM 2.5 can not be excluded from organisam as PM 10 can through respiratory tract.

  You are measuring less dangerous particles.

  Send my condolences to Snežana SNS from chemical department and other politician's handmaids and butler's .

  Kind regards,

  Richard

  • Ime: Richard
 • Gost - Ert

  Gost - Ert

  Baroni
  • Ime: Ert