Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. januar 2020.

Tokom proteklih mesec dana, zbog česte magle, letovi od Kraljeva do Beča su pomerani, a 14. januara let je i otkazan, a putnici su prevezeni do Beograda, odakle su odleteli do prestonice Austrije

Aerodrom ,,Morava“ kod Kraljeva nekako ne prate srećne okolnosti. Taman što je posle brojnih odlaganja, polovinom proteklog meseca zvanično otvoren za civilni saobraćaj i taman što su krenuli redovni letovi za Beč, aerodrom i okolinu poslednjih jutara pritiska gusta magla. Zbog toga su, kao i prilikom prvog leta, poletanja često po sat, dva odlagana, ali se uglavnom kretalo u prepodnevnim satima.

Međutim, 14. januara je let i otkazan, što nam je potvrdio Dragan Bugarinović, direktor aereodroma, a putnici su autobusom prevezeni za Beograd, odakle im je prevoznik „Er Srbija“ omogućio dalje putovanje do Beča.

Inače, bez obzira na blizinu reke Zapadne Morave, ova zima je, izgleda, izuzetak po broju maglovitih dana na lokaciji ovog aerodroma i okolnih sela. Jer, i u samoj dokumentaciji opravdanosti otvaranja vojnog aerodroma kod Kraljeva za civilne letove navodilo se da je svega osam dana u godini prosečan broj kada su u pitanju vremenske prilike smanjene vidljivosti zbog magle.

Koliko smo uspeli da doznamo, za nekoliko proteklih letova do austrijske prestonice, do koje se iz Kraljeva leti dva puta nedeljno, bilo je zadovoljavajućeg interesovanja putnika a u toku su pregovori sa više potencijalnih avio prevoznika, pre svega za linije do nekih gradova u Nemačkoj i Turskoj.

Radi se ovih dana i na poboljšanju sustema svetlosnog obeležavanja piste i manevarskih površina kako bi avioni mogli da sleću i u uslovima smanjene vidljivosti i noću. A, kako smo već pisali, ove godine će se raditi nova pista dužine 2.265 metara za šta je Vlada Srbije u ovoj budžetskoj godini planirala izdvajanje od 155 miliona dinara. Tako će, posle izgradnje pomenute piste, sa „Morave“ umesto sadašnjih ATR 72  moći da sleću i usleću i veći putnički avioni.

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Vera

    Gost - Vera

    moram da kazem da podatak o 155 miliona i pista od 2,265 jeste Ministarstvo odbrane potrvrdilo ali demantovalo da je reč o novoj pisti.Novac je za radove na postojećoj pisti koja je upravo duga 2,265.Sigurno je da nova piosta neće biti iste dužine jer nema smisla ni praviti je.Tih 65 metara je samo produzena za prve civilčne letove.
    • Ime: Vera