Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

19. januar 2020.

Kao i prethodne dve godine, manifestacija nije imala takmičarski karakter, ali je u ledenom  Ibru,zaplivalo pedesetak „čuvara tradicije", od kojih  i dve  devojke i jedna jedanaestogodišnja devojčica, a najmlađi učesnik imao je - deset godina

Na današnji veliki hrišćanskog praznik - Bogojavljenje, u organizaciji Srpske pravodslavne crkve i Pravoslavnog bratsva Svetog Nikolaja Žičkog, danas je trinaesti put  u Kraljevu održano tradicionalno plivanje za časni krst.

Kao i prethodne dve godine, manifestacija nije imala takmičarski karakter, ali je u ledenom  Ibru, zaplivalo pedesetak „čuvara tradicije", od kojih  i dve  devojke i jedna jedanaestogodišnja  devojčica, a najmlađi ovogodišnji učesnik, imao je svega deset godina.

Učesnici  su, ulazeći u vodu jedan po jedan, doplivali do časnog krsta, dajući prednost veteranima i damama, kako bi simbolično, oni prvi došli do krsta, što je propraćeno gromoglasnim  aplauzom od strane oko dve stotine Kraljevčana, koji su danas u podne došli da podrže učesnike, ali i  prisustvuju specijalnom kulturno-umetničkom programu, koji je delom bio posvećenom trenutnim dešavanjima u Crnoj Gori i pružanju podrške tamošnjem spskom življu.

Milutin Marković, jedan  od organizatora manifestacije i trener rukometnog kluba „Sloga", koji je zajedno sa svojim igračima učestvovao u današnjem  plivanju, naglasio je da je današnji dan veliki praznik za sve Srbe i da plivanje u hladnoj reci na Bogojavljenje, predstavlja neopisivu blagodet za svakog učesnika, a ujedno i mali doprinos veri i tradiciji.

- Kao mlađi, plivali smo iz viteštva, a kao stariji, iz nekih duhovnih razloga. Voda je osveštana, kao u reci Jordan. Danas se Bog javio, pa na ovaj sveti dan ne postoji strah od  hladnoće za plivače. Zapilvati za Časni krst, mnogo više daje, nego što uzima. Ove godine, plivanje za Časni krst nije takmičerskog karaktera, jer bi u tom slučaju bilo neophodno da svi budemo poređani u jednoj ravni, a trenutno je to nemoguće. Ibar je poprilično plitak i velike su gužve na splavu, pa nije uslovno. Trudićemo se da sledeće godine, vratiimo takmičarski karakter, jer to nama Srbima mnogo znači - naveo je Marković.

Praksa je, kada je plivanje takmičarskog karaktera, da dužina puta koji se preplivava do mesta na kojem je časni krst iznosi  33 metra i da učestvuje tačno 33 takmičara, (jer  broj 33 označava broj godina koliko je živeo Isus Hrist), ali ove godine, organizatori su pružili šansu svima da zaplivaju.

Najmlađi takmičar imao je deset godina, a za časni krst, zaplivale su i tri dame. Jedna od njih je i  jedanestogodišnja devojčica Marijana Radosavljević, učenica OŠ „Vuk Karadžić", koje je pobrala sve simpatije okupljenih građana.

- Na ovo sam se odlučila, jer sam želela da vidim kako izgleda plivati za časni krst u januaru, ali voda je bila dosta hladna. Sa druge strane, obožavam da plivam, pa je sve ovo, iako pomalo naporno, ujedno i zanimljivo i lepo - rekla  je hrabra Marijana.

Pre plivanja za časni krst kroz grad je prošla litija, koja je krenula od hrama Svete trojice, gde je u čast Bogojavljenja, održana jutarnja liturgija.

                         Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Fantom

  Gost - Fantom

   Gospodine Radovane ovakav komentar za ovaj naslov je suvisan. Ovde je rec o 50 hrabrih koji su zaplivali za casni krst.
  • Ime: Fantom
 • Gost - Radovan

  Gost - Radovan

  Kako niste slikali onog malog Strahinju, Aca Erca sina?
  Mali ide svud da bi se slikao. Malo je pismeniji od tate. To nije mnogo teško. Tata ponavljao sedmi razred, posle i u srednjoj ponavljao drugu godinu usmerenje stolar.
  Mali je opasan. Sa njim je i onaj konjušar iz Vodovoda što je pre bio u radikalima.
  A vidim ovde ima nekoliko svojih botova. Mukica. Krenuće i on za tatom. Prvo nanogica, posle bajbokana.
  • Ime: Radovan