Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. januar 2020.

Članice udruženja „Fenomena“ predstavile su u Vrnjačkoj Banji studiju slučaja koja, između ostalog, pruža i uvid u hronologiju radnji povezanih sa uspostavljanjem usluge Nacionalnog SOS telefona tokom 2018. i 2019. godine

Udruženje Fenomena predstavilo je proteklog vikenda u Vrnjačkoj Banji regionu jugozapadne Srbije Mreže žene protiv nasilja i predstavnicama mladih iz Kraljeva - analizu slučaja dodele Nacionalnog SOS telefona koji se odigravao tokom 2017. i 2018. godine.

Autorka analize, Marija Petronijević iz Udruženja Fenomena, koja je i delegatkinja za Srbiju u WAVE evropskoj mreži protiv nasilja, ističe da je „uloga udruženja građana i građanki da prate primenu zakona i ukazuju javnosti na probleme koje uoče“.

U slučaju dodele Nacionalnog SOS telefona, glavni zaključci su da je nadležno ministarstvo, i pored brojnih upozorenja i sugestija, suprotno zakonima Republike Srbije i van transparentnog procesa javne nabavke - uslugu Nacionalnog SOS telefona dodelilo državnoj ustanovi koja nije imala prethodno iskustvo rada u oblasti suzbijanja nasilja nad ženama“, jedan je od zaključaka iz pomenute studije.

Analiza je ukazala i na to da su pozivi klijentkinja bili snimani bez njihovog znanja, što je protivno Konvenciji Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama koju su nadležni organi Republike Srbije dužni da poštuju jer je ratifikovana kao međunarodni pravni dokument pre nekoliko godina.

Ženska specijalistička udruženja iz mreže Žene protiv nasilja u Srbiji, slala su niz preporuka nadležnom ministarstvu uz zahteve da proces bude sproveden po zakonu i kako nalaže Istanbulska konvencija. Pošto je Republika Srbija potpisnica Istanbulske konvencije, pismo zabrinutosti nadležnom ministarstvu poslala je i mreža Žene Evrope protiv nasilja (WAVE) povodom sumnji povezanih sa procesom uspostavljanja Nacionalnog SOS telefona, posebno zbog mogućeg kršenja članova IK koji se odnose na anonimnost i poverljivost.

- Godinu dana od uspostavljanja Nacionalnog SOS telefona isteklo je 28. decembra 2019. godine. Međutim, pružaoci usluge, Ministarstvo kao naručilac, Grad Beograd kao finansijer, Koordinaciono telo kao nadležno za Istanbulsku konvenciju - nisu se oglasili povodom završetka ili nastavka rada ove službe. U sredu 22. januara GREVIO komitet Saveta Evrope će u Beogradu predstaviti zaključke o primeni Istanbulske konvencije (IK), pa ostaje da vidimo koje će njihove preporuke biti kada je u pitanju Nacionalni SOS telefon – ističe Marija Petronijević.

Jer, izveštaj ustanove kojoj je usluga dodeljena nije objavljen, kao ni izveštaj nadležnog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Grad Beograd, kao sufinansijer, takođe se nije oglasio povodom završetka dodeljenog projekta.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Republike Srbije ima nadležnost za sprovođenje IK.

- Hoće li GREVIO izveštaj pomoći u procesu uspostavljanja transparentnog i zakonitog sprovođenja odredbi Istanbulske konvencije i hoće li Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost pokrenuti postupke za proveru zakonitosti uspostavljanja usluge Nacionalnog SOS telefona, ostaje da vidimo u narednim mesecima – kažu u udruženju „Fenomena“.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Miki

  Gost - Miki

  Narod nema leba da jede a ovi se šegaše sa ovim glupostima!
  Vazduh zagađen, deca nam ne mogu disat!
  Time se bavite Fenomena.
  Ne ovim glupostima.
  • Ime: Miki
  • Gost - Danica

   Gost - Danica

   Poštovani Miki,

   Zašto je rad - tj. kamo sreće da je rad, nego je nerad - SOS telefona za žrtve porodičnog nasilja glupost?!
   Od zagađenog vazduha će možda neko da umre, od nepostojanja adekvatne pomoći žrtvama porodičnog nasilja sigurno će neko da umre. Uostalom, svake godine umire. Svake godine 30-ak žena. Malo li je?

   • Ime: Danica
   • Gost - Milorad

    Gost - Milorad

    Zaista, Milane! Otkud vam ideja da je SOS telefon glupost?! Da li ste se malo zamislili nad svojim tekstom pre nego što ste kliknuli na "pošalji".
    • Ime: Milorad