Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. januar 2020.

Projektom koji je sa 2,3 miliona dinara podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine, Kraljevo bi trebalo da dobije ne samo bolje uređene parkove i nove drvorede, već i kvalitetniji vazduh, a evo koje lokacije su u pitanju

Grad Kraljevo je na konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine dobio oko 2.3 miliona dinara za projekta „Botanička bašta", koji podrazumeva potpunu biljnu revitalizaciju četiri već postojeća parka i uređivanje tri nove lokacije, a prvi radovi planirani su za početak proleća.

 Naručilac projekta je Gradska uprava Kraljevo, koja je sprovela i javnu nabavku, a firma „Arhipro Team" iz Kraljeva je izvođač radova.

Prema rečima Branke Čubrilović, biologa u Odseku zaštite životne sredine, ovim projektom grad Kraljevo dobiće, ne samo bolje uređene parkove i nove drvorede, već i kvalitetniji vazduh, ali i lakšu adaptaciju na klimatske promene.

- Pošumljavaćemo parkove isključivo autohtnim vrstama, jer su ovi prostori njihovo prirodno stanište, pa su znatno olakšani i pošumljavanje, i opstanak zasađenih biljnih kultura. U  parkovima  će se  obaviti i revitalizacija raznih žbunastih biljaka, zato što je, nažalost, u prethodnom periodu, poprilično devastiran taj pokrivač. Projekat smo nazvali „Botanička bašta", jer će zaista biti zasađeno mnogo različitih biljaka. Meni lično posebno je zanimljiva jarebika, prelepo drvo sa narandžastim plodom, koje će biti zasađeno u blizini Nove hale - najavila je Čubrilović.

Lokacije na kojima je planirana revitalizacija već postojećih parkovskih površina su: Park otpora i pobede kod Železničke stanice, Park kod Gospodar Vasinog konaka, Park  kod Doma društvenih organizacija i Pljakin šanac.

Nove lokacije su od Glavčićevog mosta na Ibru do starog mosta, drvored u Ribnici kod Nove hale sportova i deo oko trim-staze na Beranovcu.

                    Jovana Ristić

 

 

 

 

„Buvljak“ u Kraljevu – jeftina kupovina 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - sonja

  Gost - sonja

  A hoce da seku park u Olge Jovicic ulici i prave parking.Van svake pameti. Ko je doneo tu odluku,verovatno nije zdrave pameti.
  • Ime: sonja
 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Podržavam !
  • Ime: Dejan
 • Gost - Srle

  Gost - Srle

  Staro drvece po parkovima je destkovano, ono sto su uspeli da posade ovih godina unisteno, posebno u Ribnici izmedju dva mosta, prvo jorgovan pa onda novo drvece i na kraju nista. Prodjite i vidite sami.
  • Ime: Srle
 • Gost - Apostol

  Gost - Apostol

  Sve je to lepo??Samo da ne posecu staro Drvece pod izgovorom da sade Novo
  • Ime: Apostol