Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. januar 2020.

Uz Narodni muzej, Kraljevačko pozorište od danas je druga ustanova u gradu na Ibru, koja će koristiti guseničar – pomagalo, koje će omogućiti nepokretnim osobama da bez arhitektonskih poteškoća dođu da odgledaju omiljenu predstavu

Predstavnici udruženja „Centar za rekreaciju i edukaciju" iz Beograda donirali su  danas  Kraljevačkom pozorištu aparat za transport invalidiskih kolica - guseničar, koji će omogućiti nepokretnim osobama da bez arhitektonskih poteškoća posećuju ovu ustanovu pa je tako, uz Narodni muzej, Kraljevačko pozorište druga ustanova kulture, koja će koristiti ovo vredno pomagalo.

Tim povodom, državni sekretar Ministartsva za rad, boračka i socijalna pitanja, Nenad Nerić, posetio je ovu ustanovu i  zajedno sa predstavnicima udruženja „Centra za edukaciju i rekreaciju", koji su i finansijeri projekta „Kultura za sve", uručio ključeve od guseničara Miodragu Dinuloviću, direktoru Kraljevačkog pozorišta.

Dinulović se zahvalio gostima na poklonu, istakavši da je današnjom donacijom, Kraljevačko pozorište vratilo dostojanstvo svojim posetiocima, korisnicima invalidskih kolica. On se zahvalio Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, a posebno nevladinom neprofitnom Udruženju ,,Centar za rekreacju i edukaciju", koji su izdvojili sredstva za ovu vrednu donaciju.

- Posebno sam srećan, što posle sedamdeset godina, koliko postoji Kraljevačko pozorište, ova zgrada postoje potpuno ,,otvorena" za posetioce u invalidskim kolicima, koji su sve ove godine bili povređenog dostojanstva. Uvek je neko morao da ih spušta niz stepenice, kako bi ušli u dvoranu. Ne želim ni da pomislim kako su se osećali u tom trenutku. Danas, na sreću svih nas, sa ponosom mogu da kažem da je dvorana Kraljevačkog pozorišta konačno otvorena za sve –i stakao je Dinulović.

Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarsvu za rad, boračka i socijalna pitanja, naglasio je da su realizacijom  projektom „Kultura za sve", obezbeđena sredstva za nabavku guseničara u četiri grada, pa su pored Kraljevačkog pozorišta, ovo pomagalo dobili i muzeji u Kruševcu, Čačku i Užicu.

- Ministarsvo finansira projekte koje predlažu udruženja, pa ćemo i u narendom periodu finansirati projekte te vrste. Ove godine izdvojili smo šest miliona dinara za realizaciju ovakvih projektata. Što se tiče drugih aktivnosti, prošle godine smo u 34 lokalne zajednice finansirali 77 rampi, koje omogućuju bolju pristupačnost javnim ustanovama  za lica koja koriste  invalidska kolica - podvukao je Nerić.

Jelena Nikolić, ispred „Centra za rekreaciju i edukaciju" naglasila je da je osnovni cilj projekta „Kultura za sve", poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom i unapređenje društvene inkluzije ovih lica na teritoriji cele Srbije.

         Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments