Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. januar 2020.

Jedini način da se rak grlića materice otkrije na vreme su preventivni pregledi, a kada se ova bolest otkrije u premalignoj ili u prvoj fazi maligniteta, potpuno je izlečiva

Povodom Evropske nedelje prevencije raka  grlića materice, koja se već trinaestu godinu obeleževa i u Srbiji,  stručnjaci iz oblasti ginekologije i onkologije Opšte Bolnice „Studenica", upozorili su na ovu opaku bolest, koja u prvim fazama ne pokazuje nikakve simptome, a  jedini način da se karcinom  na vreme otkrije su - preventivni pregledi.

Rak grlića materice je bolest koja se najčešće javlja kod žena starosti između 25 i 55 godina, ali pogađa i mlađe i starije pripadnice nežnijeg pola. U pitanju je podmukla  bolest, koja se u većini slučaja, razvija vrlo sporo.

Prema rečima doktorke Tamare Anđelković, primarijusa ginekologije i akušerstva i  načelnice Službe za zaštitu zdravlja žena, potrebno je osam do deset godina da se od premaligne faze dođe do punog maligniteta, a samo redovni ginekološki pregledi, pružaju ženi šansu da dobije bitku u borbi sa ovom opakom bolešću.

- Prvi simptomi, nažalost, javljaju se tek u poodmakloj fazi, kada je često kasno za izlečenje. Sa druge strane, kada se otkrije u premalignoj ili u prvoj fazi maligniteta, bolest je izlečiva u 100 odsto slučajeva i ne ostavlja nikakve posledice po budući život i reproduktivni sistem. Kada se bolest nalazi u premalignoj i ranoj malignoj gazi, ne pokazuje apsolutno nikakve simptome, niti znake  da se kod žene nešto čudno dešava. Jediini način da se bolest otkrije u ranoj fazi jeste redovan ginekološki pregled i uzimanje papanikolau brisa. Na taj način, na ćelijama sa površinskog sloja grlića materice, mogu se uočiti neke promene, koje ukazuju da se nešto dešava - istakla je  Anđelković.

U 2019. godini, kod 115 Kraljevčanki otkriveno je i potvrđeno postojanje premalignog oboljenja grlića amterice, a kod 15 rano oboljenje ove bolesti. Pacijentkinje iz ovih grupa su uspešno dalje „tretirane“ na Ginekološkom odeljenju Opšte bolnice“,Studenica". Sa druge strane, kod 16 žena potvrđen je uznapredovali stepen bolesti, u podmukloj fazi i njihovo dalje lečenje sprovodi se u saradnji sa Službom onkologije.

Osim naslednog faktora, jedan od najčešćih uzorka za nastanak ove bolesti,  prepisuje se nezdravim ličnim navikama: konzumaciji cigareta, prekomernoj telesnoj težini, alkoholizmu, prekomernom sunčanju... Prema najnovijim istraživanjima, žene koje konzumiraju cigarete, imaju čak dva i po puta veći rizik za nastanak ove bolesti.

Sa druge strane, na nastanak raka grlića materice utiču i faktori koji se vezuju za rizično seksualno ponašanje, budući da je ovo jedini karcinom za koji je dokazano da je infektivne prirode, zbog čega je vakcine protiv HPV - veoma važna.

- Najčešći rizik za infekciju grlića materice jeste humani papiloma virsus (HPV), koji predstavlja veliku grupu virusa od čak 140 tipova, od kojih 40 mogu da dovedu do nastanka promena na genitalnim ogranima, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Čak 80 ljudi je u toku svog života imalo kontakta sa ovom infekcijiom, koja je najčešće prošla asimptomatski, bez ikakvih promena, tako što je za šest do 12 meseci sam organizam eliminisao infekciju. Nažalost, kod nekih pacijentkinja ostaje u organizmu, a klinički se javljaju promene u vidu kondiloma ili polnih bradavica. Danas postoji vakcina protiv ove infekcije, koja nije terapijska, već preventivna. Preporuka je da vakcinacijom budu obuhvaćeni dečaci i devojčice od 11 do 12 godina. Vakcina trenutno nije obavezna, ali je preporučljiva - navela je načelnica Službe za zdravlje žena.

Kako bi se povećala svest  žena o značaju prevencije, od 2014. godine Dom zdravlja Kraljevo, priključio se  Nacionalnom  skriningu na razvoj grlića materice, koji obuhvata preventivne prelede, naizgled zdravih žena, sa ciljem da se među njima otkriju one koje pokazuju rane znake oboljenja, u ranoj ili premalignoj fazi.

- Ovim skriningom obuhvatamo sugrađanke od 25 do 65 godina starosti, koje pozivamo na kućni broj telefona. Njima bude ponuđen termin preventivnog pregleda kod izabranog ginekologa. Preporuka je da nakon dva uzastuona negativna papanikolau teksta, u razmaku od godinu dana, sledeće pozivanje bude nakon tri godine - pojasnila  je Anđelković.

Onkolog dr Dušica Aleksandrić, šef Odseka za hemioterapiju sa Specijalističko-konsultativnom ambulantom, istakla je da je od izuzetne važnosti da se bolest otkrije u premalignoj ili ranoj malignoj fazi, jer u suprotnom, lečenje je znatno ozbiljnije, komplikovanije i teže, a krajnji ishod nije povoljan.

- Malom hiruškom intervencijom u premalignoj ili prvoj fazi bolesti lečenje se završava. U odmaklijim fazama lečenje zahteva i znatno složeniju opraciju, hemioterapiju, radioterapiju. Hemioterapija i radioterapija, u ranim fazama bolesti, obavljaju se u Kliničko bolničkom centru Kragujevac, a u četvtoj fazi bolesti, pacijentkinje  hemioterapiju  primaju u našoj službi.  U ovom stepenu, borimo se za svaki mesec i dan života - upozorila  je Aleksandrić.

                         Jovana Ristić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments