Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. januar 2020.

Dugovanja prema zaposlenima u prosveti se gomilaju i godinama ne rešavaju, Komisija za zapošljavanje na neodređeno vreme radi pod velom tajne, a za dugoročnije rezultate neohodna je kvalitetna saradnja svih sindikata, ocenjuju u USPRS

Na današnjoj konferenciji za novinare, predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), još jednom su ukazali  na probleme sa kojima se prosvetni radnici susreću, uz opšti zaključak da su neophodne hitne reforme na mnogim poljima, koje predstavljaju  preduslov za kvalitetniji obrazovni sistem.

Predstavnici USPRS ocenili su da se dugovanja prema zaposlenima u prosveti gomilaju i godinama ne rešavaju, iako proističu iz potpisanih sporazuma, kako sa Vladom Republike Srbije, tako i sa resornim Ministarstvom, kao i da USPRS, ovog puta, očekuje zvanične i konkretne ogovore, a ne protokolarne sastanke, da bi pred javnošću izgledalo da vode socijalni dijalog.

Gordan Marković, predsednik Sindikata obrazovanja Kraljevo, istakao je da je jedan od vodećih problema sa kojima se prosvetari susreću - uredba koja propisuje načine na koje je moguće zaposliti lice na neodređeno vreme i Komisija koja, tvrdi Marković „radi pod velom tajne".

- Ukinuta je uredba koja propisuje na koji je način moguće da se zaposli lice na neodeđeno vreme, na osnovu koje je formirana vladina komisija koja daje saglasnost o raspisivanju konkursa u javnnom sektoru. Što se tiče prosvete, način rada te komisje je pod „velom tajne", jer nigde ne možete naći ko su njeni članovi. Jedino je moguće videti imena predsednika komisije i sekretara, pošto se potpisuju na odlukama koje komisija donosi. Rad ove komisije je dosta selektivan i netransparentan - ocenio je Marković.

On je podsetio kako je, pre nekoliko meseci u Kraljevu, učiteljica Marija Simić, koja je četiri godine radila u jednoj gradskoj školi, svoje radno mesto, kako je rekao, „morala da ustupi učiteljici, koja je proglašena tehnološkom viškom u drugoj školi“. Prema rečima Markovića, iako je odluka bila u skladu sa zakonom (s obzirom da prednost imaju oni koji su već zaposlleni u nekoj ustanovi na neodređeno vreme), da je ostala još  četiri meseca na svom radnom mestu, ova učiteljica ne bi ostala bez posla, već bi bio raspisan konkurs.

Vladimir Adžić, član predsedništva USPRS i predsednik Sindikata obrazovanja u Čačku, ocenio je da je borba prosvetara podjednako teška u gotovo svim gradovima Srbije, ali da se uz velike napore uslovi te borbe postepeno menjaju. Kao jedan od primera naveo je slučaj zbog kojeg je USPRS bila prinuđena da tuži Vladu Srbije, a ovaj predmet se trenutno  nalazi u Kasacionom sudu u Beogradu.

- Vladu smo tužili zato što već šestu godinu zaredom, ne pregovaramo o Svetosavskoj/Novogodišnjoj nagradi, iako  je sporazumom, koji je potpisan, jasno navedeno da su pregovori obavezni. Isto tako, sporazumom je garantovano da će od 1. januara 2016. godine biti garantovani platni razredi. Tražimo da u 2020. godini budu povećani koeficijenti koji će kolegama u prosveti dozvoliti da imaju pristojnu platu. U prosveti radi 80 procenata fakultetski obrazovanih ljudi, a plate su na novou republičkog proseka - naveo je član predstavništva Unije.

Prema Adžićevim rečima, od presudnog značaja je i  ispravljanje višegodišnje nepravde  prema administrativnim radnicima, domarima sa četvrtim stepenom stručne spreme i šefovima računovodstva sa šestim stepenom obrazovanja.

- Neophodno je korigovati njihove sadašnje koeficijente sa sadašnjih 8.62, što je i zakonski minimalac, na 13.42, koliko iznosi koeficijent četvrtog stepena u nastavi. Koeficijenti šefova računovodstva sa šestim stepenom, treba da se koriguje 13,73 na 14,88. Za korekciju ovih koeficijenata, prema proceni Unije, potrebno je izdvojiti oko 205 miliona dinara - istakao je Adžić.

On je naglasio da je za dugoročne rezultate neohodna kvalitetna saradnja svih  sindikata, s obzirom da se ovi problemi tiču svih zaposlenih u prosveti, a ne samo jednog dela, kao i to da, pored obećenja ministra, dnevnica za sporni 28. septembar 2017. godine, još nije vraćena.

- Lično sam bio prisutan kada je ministar Šarčević, potvrdio da će biti vraćena dnevnica za 28. septembar 2017. godine, oduzeta zbog štrajka USPRS. To je ukupno oko osam  miliona dinara, odnosno oko 2.200 dinara po zaposlenom. Razlog obustave nastave bili su pravedni platni razredi. Naš zahtev se pokazao ispravnim, što potvrđuju i svi ekonomski stručnjaci. Sa druge strane, školska 2017/2018. završena je regularno, sa ispunjenim fondom časova i nema razloga da i ta dnevnica ne bude isplaćena - poručio je Adžić.

Predstavnici USPRS zatražili su i primenu Pravilnika o plaćanju unošenja podataka u informacioni sistem „Dositej", koji je potpisao aktuelni ministar 2016. godine.

- U mnogim sredinama nije isplaćena školska 2016/2017. i 2017/2018. godina. U protivnom, naši članovi će i to morati da naplaćuju na sudu. Zahtevamo plaćanje koordinatora elektonskih dnevnika u iznosu od  10 procenata - kazao je Adžić.

          Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Daca

  Gost - Daca

  Fuj!
  • Ime: Daca
 • Gost - Tomo

  Gost - Tomo

  Gospodin ne pominje kako je predsednica sindikata u jednoj skoli samovoljno dala otkaz na mesto sekretara skole i "po zakonu"se dopunila casovima u drigoj skoli.. Neko ko je i u toj skoli imao normu ostao je bez nje i prilike da dobije ugovor na nodredjeno. Eto ja samo svratih ovde.
  • Ime: Tomo
 • Gost - Gost

  Gost - Gost

  Sindikati su fora, predsednici sindikata gledaju samo svoj interes, ne zastupaju radnike.
  • Ime: Gost