Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. januar 2020.

Premijerka je ponovila ranije obećanje da će država pomoći davno započetu gradnju zatvorenog bazena; kako je sada dogovoreno, iz državne kase za to će biti izdvojeno 600 miliona dinara, a ostalih 240 miliona uložiće grad Kraljevo

Predstavnici lokalne vlasti u Kraljevu zadovoljni su nedavnom posetom Ane Brnabić, predsednice Vlade Srbije, ponajviše zato što je ponovila ranije obećanje da će država pomoći davno započetu gradnju zatvorenog bazena u Kraljevu. Kako je sada dogovoreno iz državne kase u te srhe izdvojiće se 600 miliona dinara, a ostatak do 840 miliona uložiće grad Kraljevo.

Pošto nismo bili sigurni da će nam država pomoći, nismo za ovu godinu u budžetu planirali tu stavku, ali sada je to izvesno, pa ćemo ubrzo rebalansom predvideti ulaganje od 120 miliona dinara, a dogodine još toliko. Ovo će biti veliki dar Kraljevu i nadamo se da gradnja neće dugo potrajati pošto će novac biti obezbeđen – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

To nam potvrđuje i Aleksandar Nestorović, direktor gradske direkcije za izgradnju, dodajući da gradnja takvog objekta obično traje dve godine i da se može početi, kako reče, „čim sunce pokraj Ibra grane”.

Inače, u naselju Ribnici, pokraj nove sportske hale trebalo je već da bude otvoren i predat sportistima i deci na korišćenje zatvoreni bazen dimenzija 25 puta 33 metra i jedan manji za podučavanje najmlađih plivanju. Jer kamen temeljac, kao znak početka gradnje, postavljen je još aprila 2016. godine i trebalo je u naredne tri da se završi. No, tamo je još samo iskopana rupa.

Od bankarskog kredita u te radove i ispitivanje terena uloženo je oko 10 miliona dinara, ali zbog nedostatka novca u kasi grada gradilište je zatim zatvoreno. Na mestu gde bi trebalo da se već pliva izraslo je prilično visoko šiblje a ima, bogami, i povećeg drveća...

Istina, predsednica vlade Ana Brnabić je i ranije Kraljevčanima dala slično obećanje ali uz uslov da se ispravkom projekta smanji vrednost ove investicije koja je tada iznosila 980 miliona dinara. Promena projekta u tom smislu je obavljena pa je smanjena ukupna površina objekta. Ukidanjem prostorija koje nisu neophodne za funkcionisanje budućeg bazena vrednost te investicije je smanjena na 840 miliona dinara, pa je i taj uslov za ispunjenje obećanja ispunjen.

Tako se veruje da će novac biti obezbeđen, ali malo je Kraljevčana koji bi se kladili na poštovanje rokova izgradnje.

Jer kašnjenje je postalo uobičajena praksa, pa više od dve stotine dana, primera radi, kasni obnova atletskog stadiona, započeta još oktobra 2018. godine. Grad je zbog toga izgubio dva značajna takmičenja: balkansko prvenstvo za mlade atletičare koje je premešteno u Istanbul i seniorsko prvenstvo Srbije, koje je umesto u Kraljevu održano u Kruševcu. Direktor Aleksandar Nestorović tu predviđa kraj radova, takođe „kad otopli i zagreje sunce, jer je ostalo samo da se završi tartan staza i postavi hidroizolacija na tribinama”.

U međuvremenu, zbog kašnjenja poskupeli su i radovi najmanje za dvadeset miliona dinara. Do sada je ova rekonstrukcija koštala oko 190 miliona dinara i većinom je plaćena iz gradske kase. Nestorović to pravda pojavom nepredviđenih radova, a za prekid posla kao glavne krivce navodi projektante: „GR ’Sport’ iz Sremske Mitrovice je za oko 20 santimetara omašio kotu terena pa je bilo neophodno dodatno nasipanje terena”.

Zatim dodaje:

Niko nije znao da se ispod postojeće atletske staze nalazi stotinu metara duga betonska ploča, pa su vremenske prilike bile loše, onda se iznenada desio odron koji je poneo i deo ulice iznad stadiona...”

Na pitanje o izricanju kaznenih mera za onoga ko je izazivao zakašnjenje pomenuti sagovornik tvrdi da će to znati kad se sve okonča, ali i sumnja da će sankcije podneti izvođači, preduzeće „Kej” iz Valjeva, pošto su oni radili i rokove poštovali, naravno, kada im je bilo omogućeno da rade.

Uglavnom, stadion će verujemo biti otvoren ne samo „kad sunce grane” nego i u predizborno vreme, a pogodan je to period i za nastavak radova na izgradnji zatvorenog gradskog bazena...

autor: Miroljub Dugalić

izvor: "Politika"

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments