Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. februar 2020.

Zbog velikog procenta obolelih od gripa, pogotovo kod male dece, u bolnici u Kraljevu zabranjene su posete, a nadležni ne isključuju proglašenje epidemije na nivou grada, ukoliko po završetku raspusta broj obolele dece - naglo poraste

Verica  Đukić, epidemiolog i načelnik Centra za prevenciju i kontolu bolesti Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, naglasila je da je od početka zimskog raspusta, došlo do smanjenja broja obolele dece. Ono što je, kako kaže, posebno brine, jeste veliki broj male dece sa teškim komplikacijama.

- Zbog specifične situacije, budući da se grip ovaj put, posebno javlja kod male dece,  novorođenčadi i odojčadi sa teškim kliničkim slikama i pneunomijom, dali smo predlog da se zabrane posete u okviru Opšte bolnice „Studenica", što je i prihvaćeno. Posle smanjenja broja obolele dece na početku raspusta, sa njihovim povratkom u školske klupe možemo da očekujemo ponovni porast obolelih od gripa i drugih respiratornih bolesti, a u slučaju drastičnog povećanja ne isljučujemo  proglašenje epidemije - navela je dr Đukić.

Doktorka Nataša Mileknović, načelnica Službe za zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta, istakla je da je raspust u prvoj nedelji smanjio broj poseta lekaru školske dece, ali, nažalost, ne i predškolske, a simptomi su za mnoge roditelje uznemirujući.

- Deca predškolskog uzrasta dolazila su visoko febrilna sa temperaturom do 40 stepeni i jakim bolom u mišićima. Temperature traju do osam dana, teško se „obaraju", a roditelji su jako zabrinuti. Nas posebno brinu komplikacije, koje se javljaju kod dece mlađe od četiri godine u vidu pneumonije - navela je Milenković.

Dr Sonja Čelebić, specijalista Opšte mdicine i načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, istakla je da situacija među odraslim sugrađanima nije dramatična kao na pedijatriji.

- U prošloj nedelji imali smo povećan broj pacijenata sa simptomima akutnih respiratornih infekcija, koji su zbog visoke febrilnosti bili potpuno radno nesposobni. Analizom statističkih podataka uvideli smo da je najveći broj obolelih  u životnom dobu između 29. i 59. godine, što znači da je starije stanlovništvo, koje se vakcinisalo polovinom oktobra prošle godine, kada je i krenula vakcinacija protiv gripa - zaštićeno - navela je Čelebić.

Što se tiče mera predostrožnosti na teritoriji Srbije, kada je Korona virus u pitanju, prema rečima epidemiologa, na svim potrebnim mestima poštuju se protokoli, kako bi se sprečilo da se ovaj virus pojavi na teritoriji Srbije.

- Aerodrom je pokriven, granični sanitarni inspekktor je tamo. Redovno dobijamo informacije da li je neka osoba doputovala iz Kine i da li je stavljena pod zdravsrveni nadzor. Instuticije, i van ove situacije, kada je međunarodni saobraćaj u pitanju, obavljaju nadzor u vidu prepoznavanja zaraznih bolesti, poput ebole, hemoragične groznice, malarije, kuge, kolere. Takođe, od aerodroma „Nikola Tesla" redovno dobijamo putnike, koji se u našem Zavodu stavljaju pod zdravstveni nadzor -  pojasnila je Đukić.

Ona je dodala da je svet, ovaj put „imao sreće" što se ovako nešto dešava u Kini, jer je ona veoma ozbiljno pristupila rešavanju ovog globalnog zdravstvenog problema, pa je smrtnost manja nego što se u početku očekivalo.

- Sama pomisao da je ceo  grad Vuhan od 11 miliona stanovnika stavljen pod karantin, velika je stvar. Do 10. februara, oko 40.000 ljudi je zaraženo ovim virsom, a 909 je umrlo, od toga najveći broj  u  Kini. Trenutno, uz Kinu, 24 zemlje su registrovale obolele od ovog virusa, među kojima i nekoliko evropskih država, a sigurno je raširenost ovog virusa mnogo i veća. Sa druge strane, ono što je ohrabrujuće jeste činjenica da je smrtnost manja od dva procenata - zaključila je načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje.

              Jovana Ristić

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments