Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. februar 2020.

Istorijski arhiv Kraljeva već 60 godina sabira i čuva vredno istorijsko blago Raške oblasti, ali je još „bezemljaš“; kao podstanar, Arhiv je smešten u dve zgrade, a zbog stare i trošne konstrukcije, objektu sa arhivskim depoima preti i urušavanje

Zgrada u kojoj je smešten arhivski depo Istorijskog arhiva u Kraljevu više nije dovoljno stabilna da bi mogla da izdrži težinu arhivske građe. Podzemne vode dodatno su razdrmale zgradu u kojoj se nalazi arhivski depo i povećale pukotine koje su se ranije pojavile.

Inženjer kraljevačkog Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem Marko Zečević kaže da su se u poslednjih godinu - godinu i po dana pojavila neravnomerna sleganja, da oštećenja plafona, sa koga svakodnevno otpadaju delovi, nisu ni sanirana kako treba posle zemljotresa 2010. godine.

Zgrada se i dalje urušava. U prostorijama je vlaga, nema grejanja. Arhivar Slavoljub Milenković radi u zimskoj jakni. Kad je zima oštrija, brave se zalede.

Uslovi nisu nimalo laki, ni za rad, ni za samu građu, jer bi temperatura trebalo da bude najmanje 18 stepeni da bi se sačuvao papir za neka druga pokolenja ne samo za nas“, zabrinuto kaže Slavoljub.

Čak i samo kretanje kroz depoe ugrožava arhivsku građu od neprocenjive vrednosti. Trenutno je, prema rečima direktorke Istorijskog arhiva Kraljeva Vesne Milojević, u depou smešteno 2.500 metara arhivske građe, a treba da se preuzme tri hiljade metara, što bi bilo ukupno pet i po kilometara.

Započeli smo preuzimanje matičnih knjiga sa teritorije Kosova i Metohije što samo pojačava vrednost arhivske građe koja se nalazi kod nas a istovremeno smo pod vedrim nebom“, upozorava direktorka Istorijskog arhiva u Kraljevu.

Sanacija zgrade je hitna, ali je u njoj Arhiv je samo podstanar Mašinskog fakulteta u Kraljevu. Čak je i zgrada u kojoj se nalazi uprava pre tri godine restitucijom vraćena manastiru Žiča, pa ovih danja iščekuju iseljenje.

Jedina nada da se Istorijski arhiv posle 60 godina konačno skući je preseljenje u objekat u centru Kraljeva, koji je dobio od Ministarstva odbrane, ali je i on u veoma lošem stanju i njegova adaptacija koštaće najmanje 55 miliona dinara. A taj novac kraljevački Arhiv - nema.

pripremila: Vera Aksentijević

izvor: RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Mićko

  Gost - Mićko

  Kako u Arhivu radi na neodređeno od skoro, Bojana Rodić (ex fitnes instruktorka) uprkos zabrani zapošljavanja u javnom sektoru?
  • Ime: Mićko
  • Gost - Rade

   Gost - Rade

   Isto što u JKP Vodovod radi veterinar, neki tkz, pravnici, rođaka direktorke arhiva itd. Ljudi suu pravili stranku za svoje familije i ,,drugarice,, Valjda je jasno !
   • Ime: Rade
 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Jadan je naš grad sa ovakvim direktorima.....
  • Ime: Dejan
 • Gost - Arhivar Kraljevo

  Gost - Arhivar Kraljevo

   Onaj ko ju je postavio  za direktora ,mislim da mu je ime Zeljo, neka i obeybedi pare.Nece biti da su je preporucili znanje i druge sposobnosti.Nismo bre deca.
  • Ime: Arhivar Kraljevo